Istiėjos meras Janis Kondzijas visuomeninei televizijai ERT sakė esąs nusiteikęs optimistiškai ir mano, kad tikriausiai pavyks užkirsti kelią liepsnoms pasiekti kelis tūkstančius gyventojų turintį miestą, dabar tapusį Pietų Europą alinančių gaisrų „karštuoju tašku“.

„Mums pavyko suvaldyti šį ugnies frontą, nes liejome vandenį tiek sausumoje, tiek iš oro“, – sakė J. Kodzijas pirmadienį per apsilankymą šalimais esančioje Kamatrijado gyvenvietėje.

Vėliau meras pridūrė, kad šis ugnies frontas suvaldytas, tačiau šalimais siaučia daugiau aktyvių gaisrų.

„Labai padėjo sraigtasparniai. Jei būtume tai darę iškart, būtume išvengę tokio masto žalos“, – sakė J. Kodzijas.

Jis atkartojo jau kurį laiką girdimus skundus dėl per menkos pagalbos iš oro ne tik Eubojoje, bet ir visoje Graikijoje, kai dėl šalį apėmusios smarkiausios per kelis dešimtmečius kaitros bangos pastarosiomis savaitėmis čia įsiplieskė šimtai gaisrų.

Premjero atsiprašymas

Graikijos ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis pirmadienį atsiprašė tautos ir pažadėjo, kad atsakingi asmenys bus nubausti.

„Atsiprašau už bet kokius trūkumus“, – sakė premjeras televizijos transliuotame kreipimesi.

„Stengėmės daryti viską, kas žmogaus jėgoms, tačiau daugeliu atveju to buvo negana“, – kalbėjo jis.

Pastarąją savaitę tiek ugniagesiai, tiek vietos gyventojai grumiasi su liepsnomis Eubojoje – nelygaus, miškingo kraštovaizdžio saloje, esančioje vos už 200 km į šiaurės rytus nuo Atėnų.

Liepsnos peršoko pirmadienį vėlai vakare netoli Istiėjos esančioje Avgarijos gyvenvietėje gaisro plitimui sustabdyti įrengtą apsaugos juostą, pranešė naujienų agentūra ANA. Tačiau gyvenvietė didelės žalos išvengė.

Aplinkiniuose kaimuose taip pat buvo įrengtos apsaugos juostos.

Priešgaisrinės apsaugos departamentas pirmadienį vėlai vakare informavo, kad Eubojoje tebedirba daugiau kaip 650 ugniagesių, įskaitant gaisrininkus iš Ukrainos, Rumunijos ir Serbijos.

Eubojoje, Didžiuosiuose Atėnuose, Peloponese ir kituose šalies regionuose nuo liepos pabaigos praktiškai be pertraukos siaučiantys miškų gaisrai sunaikino šimtus namų.

Antradienį nerimą kėlė trys atskiri gaisrai Peloponeso pusiasalyje, kurio kaimai vis dar yra be elektros ir vandens.

Tame rajone dirba per 400 ugniagesių, įskaitant gaisrininkus iš Čekijos ir Jungtinės Karalystės.

Parnitos kalnų masyvo papėdėje buvo visiškai sunaikinti mažiausiai 80 namų, taip pat teks keisti maždaug 1 500 elektros perdavimo linijų atramų, sakė vietos pareigūnai.

Europos Sąjungos valstybės ir kitos šalys jau pasiuntė į Graikiją 21 orlaivį, 250 transporto priemonių ir daugiau kaip 1 200 ugniagesių; dalis jų turėtų atvykti į šalį laikotarpiu nuo antradienio iki penktadienio, nurodė civilinės saugos administracija.