Jei ministrų kabinetas paskelbs nepaprastąją padėtį, ji galios Augšdaugavos ir Kraslavos regionuose, ir valstybinės sienos apsaugos pareigūnai turės daugiau galių nukreipti nelegaliai sieną kertančius migrantus į pasienio patikros punktus.

Pasak latvių VRM, Lietuvos vyriausybei patvirtinus ypatingą sienos apsaugos režimą, iš Baltarusijos teritorijos atvykstantys migrantai vis dažniau bando patekti į Latviją ir Lenkiją.

M. Golubeva trečiadienį planuoja apsilankyti Latvijos ir Baltarusijos pasienyje.

Latvijos tarnybos per pastarąsias tris dienas sulaikė 160 asmenų, neteisėtai patekusių į šalies teritoriją per sieną su Baltarusija, pirmadienį informavo Vidaus reikalų ministerija.

Latvijos premjeras Krišjanis Karinis pritaria vidaus reikalų ministrės M. Golubevos pasiūlymui skelbti nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija dėl nelegalių migrantų antplūdžio.

Tai pirmadienį žurnalistams pranešė Vyriausybės vadovo spaudos sekretorius Sandris Sabajevas.

„Ministras pirmininkas palaiko nuolatinį ryšį su vidaus reikalų ministre, pritaria ministrės pasiūlymui, o šiandien valdančiosios koalicijos pasitarime paragins partnerius jį paremti“, - sakė premjero atstovas.

Anot S. Sabajevo, VRM vadovė paprašė apsvarstyti nepaprastosios padėties įvedimo pasienyje su Baltarusija klausimą rugsėjo 10 d. įvyksiančiame Vyriausybės posėdyje, kuriam ministerija rengia visus reikiamus dokumentus.
Nuo metų pradžios Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje sulaikyta daugiau kaip 4 tūkst. nelegalių migrantų.

Tai – 50 kartų daugiau negu per visus 2020 metus.

Po Lietuvos su nelegalia migracija iš Baltarusijos teritorijos problema susidūrė Latvija – vien tik per tris pastarąsias dienas jos pareigūnai sulaikė 160 atvykėlių.

Kovos su nelegalia migracija tikslais Latvija prieš kelerius metus pareiškė ketinanti sutvarkyti 173 kilometrų sieną su Baltarusija, taip pat pastatyti 135 kilometrų ilgio tvorą. Projekto kaina buvo vertinama 27,6 mln. eurų, o darbus buvo planuojama užbaigti 2020 metais, bet jo realizavimas įstrigo.

Latvijoje per tris dienas sulaikyta 160 sieną su Baltarusija neteisėtai kirtusių žmonių

Latvijos tarnybos per pastarąsias tris dienas sulaikė 160 asmenų, neteisėtai patekusių į šalies teritoriją per sieną su Baltarusija, pirmadienį informavo Vidaus reikalų ministerija.

Latvijos valstybės sienos apsaugos tarnyba yra paskelbusi padidintą parengtį ir yra pasiruošusi užkirsti kelią neteisėto sienos kirtimo atvejams.

Šeštadienį prie sienos su Baltarusija buvo sulaikyti 39 pažeidėjai, sekmadienį – 35, o pirmadienį – 86, nurodė VRM.

Tuo metu Lietuvos pasieniečiai nuo sekmadienio vidurnakčio iki pirmadienio į Baltarusiją grąžino 150 asmenų, bandžiusių pereiti valstybės sieną neleistinose vietose. Į Lietuvą trečią parą iš eilės neįleistas nė vienas neteisėtas migrantas.

Šiemet Lietuvos ir Baltarusijos sieną neteisėtai kirto 4 112 migrantų, tai yra keliasdešimt kartų daugiau nei pernai per visus metus. Dėl to šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis.

Atsižvelgdami į padėtį Lietuvoje ir padidėjusią grėsmę prie Latvijos ir Baltarusijos sienos, latvių pasieniečiai suintensyvino patruliavimą. Jiems į pagalbą taip pat atsiųsta karių ir keturi Europos Sąjungos sienų apsaugos agentūros „Frontex“ pareigūnai.

Praeitą trečiadienį Latvijos premjeras Krišjanis Karinis ir vidaus reikalų ministrė Marija Golubeva paskelbė, kad šalis planuoja spartinti pasienio infrastruktūros modernizacijos planus ir įtraukt į sienos apsaugą ginkluotąsias pajėgas.

Gynybos ministras Artis Pabrikas praeitą savaitę įpareigojo Nacionalines ginkluotąsias pajėgas išplėsti pagalbą Valstybės sienos apsaugos tarnybai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)