Pabrėžęs, kad olimpiada buvo metams atidėta ir vyko laikantis griežtų apribojimų, Yoshihide Suga (Jošihidė Suga) sakė: „Tikiu, kad įvykdėme savo įsipareigojimus kaip šalis organizatorė.“

Premjeras padėkojo japonams už supratimą ir bendradarbiavimą.

Beveik visos 17 dienų trukusios olimpiados varžybos vyko be žiūrovų. Olimpiečiams teko gyventi uždarame „burbule“, ne rungtynių metu dėvėti kaukes ir pasibaigus jų varžyboms išvykti iš Japonijos.

Tačiau šios žaidynės buvo atkaklumo ir ištvermingumo paliudijimas.

„Vieni laimėjo medalius, kiti – ne, tačiau visų jų pasirodymai buvo jaudinantys“, – sakė Y. Suga ir pagyrė japonų olimpiečius už Tokijo žaidynėse iškovotus 58 medalius – rekordinį šiai šaliai olimpinių apdovanojimų skaičių.

Premjeras kalbėjo apie olimpiadą per ceremoniją Nagasakyje, skirtą 76-osioms šio Japonijos miesto atominio bombardavimo metinėms.

Y. Suga sulaukė kritikos, kad primetė olimpiadą šalies visuomenei, nenorėjusiai žaidynių pandemijos metu.

Japonijoje nuo pandemijos pradžios užregistruota 1 mln. užsikrėtimo koronavirusu atvejų ir daugiau kaip 15 700 mirčių nuo COVID-19. Abu rodikliai yra mažesni nei daugelyje kitų šalių, tačiau pastaruoju metu Japonijoje fiksuojamas spartus itin užkrečiamos koronaviruso delta atmainos plitimas.

Olimpiados metu Tokijuje per parą fiksuojamų naujų COVID-19 atvejų skaičius išaugo daugiau nei dvigubai. Pirmadienį buvo pranešta apie 2 884 per parą Tokijuje užregistruotus naujus užsikrėtimo atvejus, o bendras prefektūroje nustatytų COVID-19 atvejų skaičius išaugo iki 252 169.

Tokijo ligoninėse daugėja sunkiai sergančių pacientų, o beveik 18 tūkst. nesunkiai sergančių sostinės gyventojų izoliuojasi namuose.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad visuomenės parama Y. Sugos vyriausybei nuosekliai mažėja. Valdančioji partija viliasi, kad pasibaigus olimpiadai ši tendencija pasikeis artėjant rudenį numatytiems rinkimams.