Potvyniai taip pat užliejo daugybę dirbamos žemės plotų.

Birželį Šiaurės Korėja pripažino, kad susiduria su maisto krize. Ši žinia šalyje, kurios žemės ūkio sektorius jau seniai yra smarkiai nustekentas, sukėlė nerimą.

Remiantis praėjusį mėnesį paskelbta Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) prognoze, Šiaurės Korėja šiemet susiduria su maždaug 860 tūkst. tonų maisto trūkumu. JT įspėjo, kad šalis gali patirti „sunkų badmetį“.

Valstybinės televizijos KCTV reportaže matyti iki stogų apsemti namai, keliai, apgadinti tiltai. Jame teigiama, kad Pietų Hamgjongo provincijoje buvo užlieti arba nuplauti „šimtai hektarų dirbamos žemės plotų“.

Kadangi žemė jau prisisunkusi vandens, tolesni lietūs gali padaryti dar daugiau žalos, transliuotojui sakė Šiaurės Korėjos meteorologijos agentūros vadovo pavaduotojas Ri Yong Namas.


„Prognozuojame stiprų lietų iki rugpjūčio 10 dienos įvairiuose regionuose, esančiuose rytinės pakrantės zonoje“, – teigė jis.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas valstybiniam dienraščiui „Rodong Sinmun“ šeštadienį pareiškė, kad „visi sektoriai ir padaliniai“ turi imtis priemonių „iš anksto užkirsti kelią gaivalinėms nelaimėms“.

Ekstremalūs klimato reiškiniai paprastai sukelia didesnį poveikį izoliuotai šaliai dėl prastos infrastruktūros, o dėl miškų naikinimo ji tapo pažeidžiama potvynių.

Praėjusių metų vasarą siautę taifūnai taip pat sukėlė potvynių, nuniokojusių dirbamos žemės plotus ir sugriovusių tūkstančius namų.

Kim Jong Unas birželį teigė, kad dėl taifūnų sukeltos žalos aprūpinimo maisto produktais padėtis „darosi įtempta“.

Šiaurės Korėja, siekdama apsisaugoti nuo koronaviruso pandemijos, šiuo metu taiko izoliacinę politiką, todėl prekyba su Pekinu – šalies ekonomikos pagrindiniu gelbėtoju – sulėtėjo.

Dešimtajame dešimtmetyje, žlugus Sovietų Sąjungai, šalis liko be itin svarbios paramos, todėl Šiaurės Korėjoje kilo badas, nusinešęs šimtus tūkstančių gyvybių.

Seulas siūlosi padėti

Pietų Korėja stengsis pagelbėti kaimyninei Šiaurės Korėjai atstatyti potvynio nusiaubtą Pietų Hamgjongo provinciją, pranešė naujienų agentūra „Yonhap“, remdamasi Suvienijimo ministerija Seule.

„Šįkart taip pat bus įvertinta žala Šiaurėje ir jai reikalinga pagalba. Lieka visos [pagalbos] galimybės, įskaitant bendradarbiavimą valstybiniais ir civiliniais kanalais, taip pat per tarptautines organizacijas, ir parengtos konkrečios bendradarbiavimo priemonės“, – agentūra cituoja Suvienijimo ministerijos atstovės Lee Jong-joo pranešimą.

Anot Lee Jong-joo, ministerija sieks keistis informacija apie infekcines ligas ir stichines nelaimes Šiaurės Korėjoje neseniai Pchenjano ir Seulo atkurtomis ryšių linijomis.

Anksčiau Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad Pietų Hamgjongo provincijoje per smarkias liūtis buvo sugriauti ar užtvindyti maždaug 1 170 namų ir evakuoti 5 tūkst. gyventojų. Rugpjūčio 1–2 dienomis provincijoje iškrito iki 307 mm kritulių.