Sukilėliai, pradėję spartų puolimą, kuris vyriausybės pajėgoms, regis, buvo netikėtas, nuo penktadienio užėmė jau penkių provincijų sostines.

Kundūzas, Sari Pulis ir Talokanas šalies šiaurinėje dalyje buvo užimti sekmadienį vos kelių valandų skirtumu, patvirtino įstatymų leidėjai, saugumo pajėgos ir miestų gyventojai. Nebuvo apsieita be aršių kovų.

Vienas Kundūzo gyventojas papasakojo, kad mieste tvyro „visiškas chaosas“.

„Po neilgų aršių mūšių mudžahidai, Dievo padėdami, užėmė Kundūzo sostinę“, – paskelbė Talibanas išplatintame pranešime.

„Mudžahidai taip pat užėmė Sari Pulio miestą, vyriausybės pastatus ir visus [svarbius] objektus šiame mieste.“

Sukilėliai sekmadienio vakarą socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė taip pat užėmę Tacharo provincijos sostinę Talokaną.

Parwina Azimi, moterų teisių aktyvistė iš Sari Pulio, naujienų agentūrai AFP telefonu papasakojo, kad vyriausybės pareigūnai ir likusios pajėgos pasitraukė į kareivines, esančias už maždaug trijų kilometrų nuo miesto.

Talibanas pastatų kompleksą „apsupo“, teigė provincijos tarybos narys Mohammadas Husseinas Mujahidzada.

Vėliau sekmadienį buvo užimtas Talokaną, kurio gyventoja Zabihullahas Hamidi naujienų agentūrai AFP telefonu pranešė matęs, kaip saugumo pajėgos ir pareigūnai išvyksta iš miesto.

„Šią popietę pasitraukėme iš miesto, kai vyriausybė neatsiuntė pagalbos“, – teigė šaltinis iš saugumo pajėgų.

„Miestas, deja, yra visiškai Talibano rankose“.

Trokštamas taikinys

Šalies šiaurėje esantis Kundūzas – didelis miestas ir Kundūzo provincijos sostinė – yra didžiausias Talibano laimėjimas nuo tada, kai sukilėliai gegužę pradėjo didelio masto puolimą, pasinaudoję tuo, kad iš Afganistano po beveik du dešimtmečius trukusio konflikto baigiama išvesti paskutines JAV vadovaujamas užsienio pajėgas.

Talibanas ne kartą taikėsi į šį miestą ir net buvo jį užėmęs 2015, o paskui ir 2016 metais, tačiau neilgam.

Gynybos ministerija pranešė, kad vyriausybės pajėgos stengiasi perimti pagrindinius miesto objektus.

„Specialiosios pajėgos pradėjo valymo operaciją. Talibano teroristai jau buvo išvaryti iš kai kurių rajonų, įskaitant nacionalinio radijo ir televizijos pastatus“, – pareiškė ministerija.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas Mirwaisas Stanikzai vėliau teigė, kad Sari Pulyje ir Šebergane buvo dislokuotos papildomos pajėgos, įskaitant specialiąsias pajėgas.

„Šie miestai, kuriuos Talibanas nori užimti, netrukus taps jų kapu“, – pridūrė jis.

Kabulo gebėjimas išlaikyti šalies šiaurinės dalies kontrolę gali būti labai svarbus ilgalaikiam vyriausybės išlikimui.

Šiaurės Afganistanas jau seniai laikomas kovos su Talibanu tvirtove, o 10-ajame dešimtmetyje čia vyko stipriausias pasipriešinimas kovotojų valdžiai.

Regione tebeveikia milicijos daliniai, o ginkluotosios pajėgos čia verbuoja naujus narius.

Kundūzo užėmimas yra gana reikšmingas įvykis, nes daugybė talibų pajėgų galės būti sutelktos kovai į kitas šiaurės dalis“, – mano Tarptautinės krizių grupės konsultantas Ibraheemas Thurialis.

Savaitgalį socialiniuose tinkluose buvo paskelbta kovos vaizdo įrašų, kuriuos taip pat, regis, buvo matyti užimtuose miestuose išlaisvinami kaliniai.

Tai yra dažna Talibano taktika, kuris išlaisvintais kovotojais papildo savo gretas.

Penktadienį Talibanas užėmė pirmąją provincijos sostinę – kovotojai perėmė Zarandžo miesto, Nimrūzo provincijos sostinės kontrolę. Kitą dieną jie užėmė Šebergano miestą Afganistano šiaurėje, kuris tapo antra provincijos sostine, patekusia į islamistų kovotojų rankas.

JAV oro antskrydžiai

Sekmadienį taip pat buvo pranešta apie mūšius Herato miesto šalies šiaurės vakaruose priemiesčiuose bei apie kovas prie Laškar Gaho ir Kandaharo šalies pietuose.

Toks spartus Talibano puolimas vyriausybės pajėgoms buvo netikėtas, tačiau vėlų šeštadienį jos sulaukė šiokio tokio palaikymo, kai JAV karo lėktuvai subombardavo Talibano pozicijas Šebergane.

„Siekdamos apginti mūsų Afganistano partnerius, JAV pajėgos pastarosiomis dienomis surengė kelis antskrydžius“, – naujienų agentūrai AFP Vašingtone pareiškė centrinės vadavietės atstovė majorė Nicole Ferrara.

Šebergano mieste gyvena vienas įtakingiausių šalies karinių ir politinių veikėjų Abdul Rashidas Dostumas. Jis tik šią savaitę grįžo į Afganistaną po gydymo Turkijoje, tačiau šiuo metu yra Kabule.

Pranešama, kad jo kovotojai ir vyriausybės pajėgos pasitraukė į oro uostą.

A. R. Dostumas vadovavo vienai didžiausių kovotojų grupei šiaurėje ir, kovodamas su Talibanu 1990-aisiais, pelnė grėsmingo vado reputaciją. Jis taip pat buvo kaltinimas, jog jo pajėgos išžudė tūkstančius sukilėlių karo belaisvių.

Bet koks jo kovotojų atsitraukimas sužlugdytų pastarojo meto vyriausybės viltis, kad sukarintos grupės gali padėti sustiprinti persitempusią šalies kariuomenę.

Vyriausybė dėl provincijų sostinių praradimo kol kas tesakė, kad jų kontrolė netrukus bus susigrąžinta.

Tai – ne kartą girdėtas atsakas į daugumą Talibano laimėjimų pastarosiomis savaitėmis, tačiau vyriausybės pajėgos iki šiol iš esmės neištesėjo savo pažadų susigrąžinti dešimtis rajonų ir pasienio postų.

Užsienio pajėgų išvedimą iš Afganistano numatoma užbaigti iki šio mėnesio pabaigos.