Abu laivai, kelias dienas plaukioję Viduržemio jūros centrinėje dalyje, pateikė prašymus suteikti saugų uostą, perspėję, kad jų surinktų žmonių , tarp kurių esama vaikų, sveikatos būklė blogėja.

„Šį rytą [laivas] #SeaWatch3 pasiekė Trapanio uostą. Džiaugiamės pagaliau radę saugų uostą“, – sakoma Vokietijoje įsikūrusios organizacijos „Sea Watch International“ tviterio žinutėje. NVO pridūrė, kad bus išlaipinti iš viso 257 žmonės.

Ketvirtadienį aktyvistai perspėjo, kad laivuose susiklostė „kritinė“ padėtis: daugeliui išgelbėtų žmonių, kurių dalis jūroje išbuvo iki savaitės, pasireiškė skysčių praradimo simptomų, o gelbėtojams pristigo daugelio vaistų.

Kito laivo „Ocean Viking“ įgula sakė naujienų agentūrai AFP, kad jiems buvo leista sekmadienį Sicilijos Pocalo uoste išlaipinti 549 išgelbėtuosius.

Sicilijoje nevyriausybininkų laivas išlaipino šimtus migrantų

Šis laivas anksčiau irgi perspėjo apie besibaigiančias vaistų atsargas. Kai kuriems jo išgelbėtiems migrantams taip pat pasireiškė dehidratacija arba odos uždegimai.

„Mums reikia juos kaip galima skubiau išlaipinti saugioje vietoje“, – sakė įgulos narė ir atstovė Julia Schaerfermeyer. Ji pridūrė, kad tarp esančių laive yra 118 nepilnamečių, įskaitant 13 jaunesnių kaip 12 metų vaikų.

Šis laivas, naudojamas Prancūzijos nevyriausybinės organizacijos „SOS Mediterranee“, praeitą savaitgalį išgelbėjo 555 žmones, bet dvi nėščios moterys ir du kiti asmenys, kartu su dviem jų šeimų nariais, buvo evakuotos.

„Ocean Viking“ plaukiojo prie Sicilijos rytinės pakrantės, laukdamas leidimo įplaukti į uostą. Laivo prašymas išlaipinti migrantus Maltoje buvo atmestas, o Tunisas ir Libija į prašymus neatsakė.

Sicilijoje nevyriausybininkų laivas išlaipino šimtus migrantų

J. Schaerfermeyer paprašė Europos Sąjungos padėti koordinuoti gelbėjimo laivų veiklą tarptautiniuose vandenyse, „padidinti paramą pajūrio valstybėms ir nustatyti nuspėjamą išlaipinimo mechanizmą“.

Kasmet Viduržemio jūrą mėgina perplaukti dešimtys tūkstančių žmonių, paprastai iškeliaujančių iš Libijos ir bandančių pasiekti Italijos krantus. Daug šių žmonių pakeliui žūva.

Kaip nurodo Tarptautinė migracijos organizacija, vien šiais metais jūroje žuvo beveik tūkstantis žmonių.