Graikijos priešgaisrinė tarnyba praneša, kad mažiausiai 1,4 tūkst. graikų ugniagesių kovoja su liepsnomis, jiems talkina 15 orlaivių, o pastiprinimas atvyko ir iš kitų šalių.

Manoma, kad gaisrai tęsis ir šeštadienį, kai kuriuose regionuose prognozuojant stiprų vėją ir iki 38 laipsnių siekiančią temperatūrą.

Graikija ir Turkija jau daugiau nei savaitę kovoja su šalis niokojančiais gaisrais, regionui kenčiant nuo stipriausios karščio bangos per pastaruosius dešimtmečius. Pareigūnai ir ekspertai tokius intensyvius oro reiškinius sieja su klimato kaita.

Jungtinių Tautų ataskaitos projekte, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, Viduržemio jūros regionas buvo pavadintas „klimato kaitos karštuoju tašku“ ir perspėta, kad klimatui šylant kaitros bangos, sausros ir gaisrai ateityje taps dar smarkesni.

Graikijos priešgaisrinė tarnyba nurodė, kad šeštadienį liepsnos siautėjo Atikos pusiasalyje, kuriame yra Atėnai, taip pat Eubojoje – antroje pagal dydį šalies saloje – ir Peloponeso regione.

Vienas iš dviejų žuvusiųjų per gaisrus – Konstantinas Michalas (Konstantinos Michalos), Atėnų prekybos ir pramonės rūmų prezidentas.

Jis buvo rastas be sąmonės vienoje gamykloje Krionerijo mieste, vėliau ligoninėje patvirtinta jo mirtis.

Tuo tarpu penktadienį 38-erių metų vyras mirė po to, kai jį Atėnų šiauriniame priemiestyje partrenkė nugriuvęs elektros stulpas.

Turkijoje per 10 dienų siaučiančius gaisrus jau žuvo aštuoni žmonės ir dar dešimtys buvo paguldyti į ligoninę.

Į šiaurę nuo Atėnų išdegė didžiuliai pušynų plotai; daug kaimiškų vietovių gyventojų turėjo evakuotis.

Dalis greitkelio, jungiančio Atėnus ir šalies šiaurę, buvo uždaryta atsargumo sumetimais, o migrantų stovyklos – evakuotos.

Eubojos saloje esančiame Limnės miestelyje daugiau nei 1,3 tūkst. žmonių teko evakuotis keltais. Dar 23 žmonės iš paplūdimio Rovijų miestelyje išvyko šeštadienį ryte.

Vietos valdžia paragino suteikti daugiau oro pagalbos, gesinant gaisrus.

Dar apie 5 tūkst. turistų ir gyventojų buvo priversti palikti namus Peloponeso regione.

„Košmariška vasara“

Anatoliki Manų miestelio merė Elena Drakulaku (Eleni Drakoulakou) ERT TV šeštadienį sakė, kad pusė šio Peloponeso regiono miestelio išdegė, nes pirmomis kritinėmis gaisro valandomis liepsnos nebuvo gerinamos iš oro.

Premjeras Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) šeštadienį pažadėjo, jog padariniai paveiktose teritorijose bus greitai likviduoti.

„Išdegusiose vietose bus suplanuotas atkūrimas, – sakė jis žurnalistams. – Kai baigsis ši košmariška vasara, mes kuo greičiau atkursime vietas, patyrusias žalą.“

Naujienų agentūra ANA pranešė, kad du žmonės buvo sulaikyti įtariant padegimą.

Penktadienį gaisrui kilus viename Atėnų parke policija neilgai trukus sulaikė moterį, kuri turėjo du žiebtuvėlius, benzino ir degių medžiagų.

Anot ANA, valdžios institucijos uždraudė lankytis Graikijos parkuose ir miškuose.

Tuo tarpu netoli Atėnų esančiame Krionerijuje 43 metų vyras buvo suimtas ir apkaltintas padegimu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)