Liepos 29 dieną dronu buvo užpultas naftos tanklaivis „Mercer Street“ ir žuvo du jo įgulos nariai – vienas Jungtinės Karalystės (JK) ir vienas Rumunijos pilietis.

Penktadienį paskelbtame pranešime G7 URM vadovai pasmerkė šią „tyčinę ir tikslinę ataką“ kaip tarptautinės teisės pažeidimą.

Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos, JK ir JAV užsienio reikalų ministrai pridūrė, kad „visi pasiekiami įrodymai“ apie šią ataką rodo, jog ją įvykdė Iranas.

„Mes smerkiame liepos 29 dieną prie Omano krantų įvykdytą neteisėtą ataką prieš prekybinį laivą, kurios metu žuvo JK ir Rumunijos piliečiai“, – teigiama ministrų pranešime.

„Tai buvo tyčinė ir tikslinė ataka bei akivaizdus tarptautinės teisės pažeidimas. Visi pasiekiami įrodymai veda Irano link. Šios atakos negalima pateisinti“, – pridūrė ministrai.

„Raginame Iraną nutraukti visus veiksmus, nesuderinamus su atitinkamomis JT Saugumo Tarybos rezoliucijomis, ir raginame visas šalis suvaidinti konstruktyvų vaidmenį palaikant regiono stabilumą ir taiką“, – teigė G7 URM vadovai.

Iranas prieš tai neigė turįs bet kokių sąsajų su šiuo incidentu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)