144-iose labiausiai nukentėjusiose šalies vietovėse buvo apribotas viešasis transportas ir taksi paslaugos, o pareigūnai pradėjo riboti susisiekimą traukiniais ir metro Pekine, kur trečiadienį buvo pranešta apie tris naujus atvejus. Honkongas iš naujo įvedė karantiną keliautojams iš žemyno, nors išimtis ir toliau taikoma pietinei Guangdongo provincijai, kuri ribojasi su finansiniu miestu.

Pareigūnai ketvirtadienį pranešė, kad trečiadienį užregistruotos 94 naujos vietinės infekcijos, įskaitant 32 besimptomius atvejus, o tai padidina „Covid-19“ grėsmę labiausiai nuo tada, kai 2019 m. pabaigoje Uhane buvo aptiktas patogenas.

Nors 61 proc. gyventojų jau paskiepyti, o tai yra vienas aukščiausių rodiklių pasaulyje tarp didžiųjų šalių, Kinija laikosi jau patikrinto masinio testavimo ir tikslinio karantino režimo, kuris padėjo užgesinti daugiau nei 30 ankstesnių paūmėjimų, netaikant išimčių ir paskiepytiems žmonėms.

Nors atvejų skaičius vis dar per mažas, kad būtų galima patikrinti, ar Kinijoje pagamintos vakcinos sėkmingai užkerta kelią sunkiam susirgimui ir mirčiai nuo delta padermės, vyriausybė nenori bandyti sėkmės, o vietos pareigūnai ragina gyventojus pakentėti ir ištverti naujus nepatogumus.

„Vakcinacija nereiškia, kad užsidarai į seifą ar nešioji talismaną, – trečiadienį sakė Pekino „Covid-19“ darbo grupės direktoriaus pavaduotojas Qi Jinli. – Vis dar neturėtume atsisakyti asmeninės apsaugos priemonių, o skiepai negali pakeisti izoliavimo priemonių. Laikykimės, kol laimėsime galutinę pergalę prieš šį protrūkį.“

Bekompromisis Kinijos požiūris atrodo vis įspūdingiau, nes padažnėjus protrūkiams didžiosios Vakarų ekonomikos tikisi, kad sumažinti hospitalizacijų ir mirčių skaičių padės skiepai. Net ir kituose regionuose, kur virusui buvo užkirstas kelias, pvz., Singapūre, į „Covid-19“ pradedama žiūrėti kaip į endemiją.

Kinijos vakcinų gamintojai neatskleidė plataus masto tyrimų duomenų apie tai, kiek efektyviai jų vakcinos veikia prieš delta padermę, tačiau ekspertai teigia, kad jų veiksmingumas – jau ir taip mažesnis nei vakarietiškų iRNR vakcinų – bus dar silpnesnis susidūrus su šia itin užkrečiama atmaina.

„Kinijos problema ta, kad jos vakcinos veikiausiai nebus labai efektyvios prieš delta atmainą, – teigė „Bloomberg Intelligence“ analitikas Samas Fazeli. – Tai reiškia, kad norėdama ją pažaboti, Kinija turės pasitelkti uždarymo priemones, o tai turės platesnių ekonominių padarinių.“

Vos per dvi savaites patvirtintų atvejų – virusu užsikrėtusių ir susirgusių žmonių – skaičius pakilo iki daugiau nei 500. Infekcijas galima sieti su trimis Kinijos klasteriais: protrūkiu tarp oro uosto valytojų rytiniame Nandzingo mieste, dar vienu protrūkiu Džengdžou ligoninėje, gydančioje „Covid“ pacientus, ir sporadiniais atvejais, aptiktais Junanio provincijoje, besiribojančioje su Mianmaru.

Delta atmaina išplito ir į Uhaną, kuriame viruso nebuvo nuo tada, kai Kinija praėjusių metų pradžioje pažabojo pradinį protrūkį. Rugpjūčio 3 d. mieste buvo aptikta 12 atvejų ir šiuo metu jis tikrina visą savo 12 milijonų žmonių populiaciją.

Kinijos valdžia paragino žmones atšaukti komandiruotes ir atostogas, o kai kurios šalies aukštosios mokyklos paprašė studentų, ypač atvykstan
ių iš didelės rizikos vietovių, kol kas atidėti sugrįžimą naujam semestrui.

Virusas grįžo į Uhaną

Kinija susiduria su plačiausiu „Covid-19“ protrūkiu nuo tada, kai 2019 m. pabaigoje šalyje pirmą kartą pasirodė koronavirusas. Delta atmaina išplito ir į tas vietoves, kuriose kelis mėnesius nebuvo pastebėta viruso, įskaitant pirminį epicentrą – Uhaną.

Delta pralaužė šalies gynybą nuo viruso, kuri yra viena griežčiausių pasaulyje, ir vos per dvi savaites pasiekė beveik pusę iš 32 Kinijos provincijų. Nors bendras infekcijų skaičius vis dar yra mažesnis už „Covid“ atsigavimo rodiklius svetur, platus paplitimas rodo, kad atmaina sparčiai perduodama.

Tai didžiausias iššūkis Kinijos strategijai nuo tada, kai virusas pirmą kartą buvo aptiktas Uhane, centriniame Kinijos mieste, kuriame buvo užfiksuotas pirmasis mirtinas protrūkis pasaulyje. Griežtos šalies antivirusinės priemonės, kurios apima masinį testavimą vos atsiradus naujam atvejui, agresyvų kontaktų sekimą, plataus masto karantinus ir tikslinius uždarymus, per pastaruosius metus nuslopino daugiau nei 30 infekcijos paūmėjimų.

Tačiau itin užkrečiama delta atmaina tapo išbandymu net ir šiai strategijai. Naujoji padermė kai kuriose vietovėse gali pasinaudoti kaukių nešiojimo ir socialinio atsiribojimo taisyklių sušvelninimu, nes didžioji šalies dalis jau keletą mėnesių gyveno be koronaviruso. Kartu su padažnėjusiomis kelionėmis vasaros atostogų metu tai sukūrė aplinką, palankią įsitvirtinti delta atmainai.

Kinija pirmadienį pranešė apie 99 naujas infekcijas: iš jų 44 asmenys gavo teigiamą testą, bet nejautė jokių simptomų. Vėliau tą pačią dieną buvo nustatyta, kad Uhane užsikrėtė dar septyni žmonės, o dar vienas – Pekine. Pagal atvejų skaičių šis protrūkis yra didžiausias nuo sausio mėnesio, kai Hebėjaus provincijoje šiaurės Kinijoje užsikrėtė 2000 žmonių.

Platus paplitimas kelia dar didesnį susirūpinimą, nes atvejų padaugėjo itin griežtai saugomoje sostinėje ir Uhane, kurio viruso įveikimo statusas Kinijoje tapo pasididžiavimo šaltiniu. Septyni nauji atvejai ten yra pirmieji nuo tada, kai Kinija suvaldė pradinę infekcijų bangą užrakindama maždaug 11 milijonų gyventojų miestą ir aplinkinę Hubėjaus provinciją.

Pekino ligų prevencijos ir kontrolės centro direktoriaus pavaduotoja Pang Xinghuo maldavo miesto lankytojų, atvykusių iš didelės rizikos Kinijos teritorijų arba įtariančių, kad galėjo artimai bendrauti su užsikrėtusiu asmeniu, pranešti valdžios institucijoms. Pareigūnai taip pat paragino gyventojus apriboti keliones ir, jei tik įmanoma, artimiausiu metu likti mieste.

„Klasteriniai protrūkiai vienas po kito stebimi visoje šalyje, o Pekine buvo pranešta apie kelis naujus atvejus, todėl mūsų laukia kritinis epidemijos atsako etapas, – sakė X. Pang. – Negalime praleisti pro akis nė mažiausios rizikos ar paslėpto pavojaus.“

Pradinė delta atmainos infekcija liepos viduryje į rytinį Kinijos miestą Nandzingą atkeliavo užjūrio skrydžiu iš Maskvos ir išplito oro uosto valytojų grupėje. Per kelias savaites nauji užkrato atvejai buvo užfiksuoti visoje šalyje iki pat Hainano salos Kinijos pietuose už 1900 kilometrų nuo Nandzingo.

Kinijos vakcinacijos lygis yra netoli 60 proc. – vienas didžiausių pasaulyje, tačiau kol kas dar neaišku, ar šalyje sukurti skiepai gali efektyviai sulėtinti delta atmainos plitimą.

Delta iššūkis

Dauguma užsikrėtusiųjų Nandzinge buvo imunizuoti, o vakcinos, – kurios klinikinių tyrimų metu pasirodė mažiau veiksmingos nei iRNR pagrindu veikiantys skiepai, – regis, vis dėlto suteikia tam tikrą apsaugą: per pastarąją bangą kol kas sunkia forma susirgo tik 4 proc. užsikrėtusiųjų.

Daugelis iš jų jau sirgo gretutinėmis ligomis, tokiomis kaip astma, diabetas ar aukštas kraujospūdis, šeštadienį Pekine vykusioje spaudos konferencijoje sakė Nacionalinės sveikatos komisijos pareigūnė Guo Yanhong.

Nors ir kitos „Covid“ vakcinos susidūrusios su delta atmaina veikia silpniau, nerimaujama, kad ne iRNR vakcinos – kiniškos ir „AstraZeneca Plc“ – gali ne taip efektyviai sulėtinti perdavimą.

Valstybei priklausanti „Sinopharm“ teigė, kad jos inaktyvuotas „Covid-19“ skiepas, plačiai skiriamas Kinijoje, remiantis Šri Lankoje atliktu tyrimu yra 68 proc. veiksmingas prieš delta atmainą. Kitas pagrindinis Kinijos tiekėjas „Sinovac Biotech Ltd.“ pranešė, kad antikūnai, kuriuos sukelia jo sukurta inaktyvuota „Covid“ vakcina, laboratoriniuose bandymuose sėkmingai neutralizuoja delta padermę, pranešė valstybinis „Global Times“, nepateikdamas išsamesnės informacijos.

Delta atmaina pasiūlė akistatą su realybe visam pasauliui, ypač toms šalims, kurios manė, kad kontroliuodamos virusą ir aktyviai skiepydamos gyventojus jau išbrido iš pandemijos.

Praėjusią savaitę JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai pakeitė savo ankstesnę poziciją ir paskelbė, kad pilnai paskiepyti žmonės turėtų ir vėl nešioti kaukes patalpose ten, kur užkrato atvejų daugėja. Australija, kuriai, kaip ir Kinijai, pavyko nuslopinti „Covid“ griežtai ribojant sienų pralaidumą, dabar kovoja su delta atmainos sukeltu viruso atsigavimu, o didieji miestai vėl uždaromi.

Užtvindytas miestas

„Delta JAV sudaro 80 proc. visų atvejų, ir jie vėl įvedė privalomas kaukes, – šeštadienį spaudos konferencijoje sakė Wangas Huaqingas, Kinijos CDC vyriausiasis imunizacijos ekspertas. – Tai reiškia, kad atmainos paplitimas didelis, o asmeninių apsaugos priemonių negalima atsisakyti net pasiskiepijus.“

Susirūpinimą sustiprina atskiras delta atmainos klasteris Kinijos Džengdžou mieste, kur buvo užkrėstas ligoninės personalas ir valytojai. Buvo pranešta apie atvejus ir aplinkinėje Henanio provincijoje, kur galimybės suvaldyti viruso plitimą galėjo susilpnėti dėl liūčių ir potvynių, sugriovusių infrastruktūrą ir nusinešusių 302 žmonių gyvybes (dar 50 laikoma dingusiais be žinios).

Nandzingo, kur prasidėjo neseniai kilęs protrūkis, gyventojai buvo uždaryti į karantiną. Nukentėjo ir tie, kurie gyvena Džangdziadzyje – vaizdingoje vietovėje, garsėjančioje žaliuojančiomis kalnų keteromis, kur prieš savaitę vykęs gyvas pasirodymas lauko scenoje su daugiau nei 3000 žiūrovų paskatino viruso plitimą.

Pirmadienį buvo sustabdytas traukinių bilietų iš Nandzingo ir Džangdziadzio pardavimas, pranešė „Beijing Daily“.

Pekino, kuriame kol kas nustatytos šešios infekcijos, pareigūnai pažadėjo sustabdyti viruso plitimą „greičiausiu tempu, griežčiausiomis priemonėmis ir ryžtingiausiais veiksmais“.

Sostinėje bus sugriežtinti atvykimo apribojimai tiems, kurie keliauja iš vietų, šiuo metu kovojančių su viruso protrūkiais, o vyriausybinių ir valstybinių įmonių darbuotojams uždrausta išvykti iš miesto. Jau dabar budrumas daug kur išaugęs – apsaugos darbuotojai ir vėl tikrina žaliuosius kodus prekybos centruose ir biurų pastatuose. Tuo tarpu testavimo vietose visame mieste nusidriekusios ilgos eilės.