Visame Nacionaliniame sostinės regione, turinčiame per 13 mln. gyventojų, dėl policijos įrengtų kontrolės punktų nusidriekė ilgos eilės, slepiamųjų spalvų uniformas dėvintiems pareigūnams tikrinant transporto priemones. Ši patikra vykdoma siekiant užtikrinti, kad keliuose būtų tik ypatingos svarbos darbuotojai.

Ekspertai įspėjo, kad dėl delta atmainos drastiškai išaugus sergamumui sveikatos apsaugos sistema gali neatlaikyti apkrovos, jei nebus sugriežtinti apribojimai sostinėje, kuriai tenka maždaug trečdalis visos šalies BVP.

Praėjusią savaitę paskelbtas nurodymas likti namuose ketvirtadienį įsigaliojo ir kaimyninėje Lagūnos provincijoje. Apribojimai sugriežtinti ir kituose regione, kur fiksuojamas padidėjęs sergamumas koronavirusine infekcija.

Pastarosiomis savaitėmis Filipinuose nustatyta daugiau kaip 330 užsikrėtimo koronaviruso delta atmaina atvejų. Būgštaujama, kad ši atmaina gali išplisti visoje šalies teritorijoje, kaip nutiko kaimyninėse valstybėse.

Virtinė karantinų ir kitų suvaržymų, įskaitant draudimą vaikams eiti į lauką, skaudžiai smogė šalies ekonomikai ir paliko be darbo milijonus žmonių.

Nerimaujama, kad naujas karantinas dar pablogins padėtį ir padidins skurdą. Valstybės parama vienam namų ūkiui tesiekia 4 tūkst. pesų (68 eurus).

Ateinančias dvi savaites leidžiama dirbti tik ypatingos svarbos įmonėms ir darbuotojams. Mankštintis lauke leidžiama, tačiau naktimis aštuonias valandas galioja komendanto valanda.

„Tikiuosi, vyriausybė suteiks pagalbą, kuri padėtų padengti mūsų išlaidas“, – naujienų agentūrai AFP sakė žuvies pardavėjas Junrelas Bihagas ir pridūrė, kad gyvenimas per pandemiją „išties sunkus“.

Dėl būgštavimų, kad nepasiskiepiję žmonės per karantiną negalės išeiti į lauką ar negaus valstybės paramos, ketvirtadienį tūkstančiai filipiniečių plūstelėjo į vakcinavimo punktus. Dėl žmonių antplūdžio vieną jų netgi teko uždaryti.

Žmonės puolė skiepytis, kai šalies prezidentas Rodrigo Duterte praėjusią savaitę pareiškė, kad skiepų nenorintys gyventojai turėtų likti namuose.

„Jei išeisite, pasakysiu policijai grąžinti jus namo. Būsite palydėti iki namų, nes esate vaikščiojantis viruso platintojas“, – sakė jis.

Tačiau valstybės vadovo atstovas spaudai Harry Roque ketvirtadienį atmetė prielaidą, esą šie R. Duterte komentarai paskatino žmones skubėti pasiskiepyti, ir paragino neskleisti „melagienų“.

„Neįvedame jokių draudimų nepasiskiepijusiems žmonėms. Tiesiog prašome visų dabar, kai jau turime vakcinų, pasiskiepyti“, – sakė jis žurnalistams.

Lėtą vakcinacijos kampaniją apsunkina ribotas skiepų tiekimas ir logistikos problemos. Filipinuose pilnai vakcinuoti tik kiek daugiau nei 10 mln. žmonių – 9 proc. visų šalies gyventojų.