Izraeliečių aviacijos smūgiai Libane buvo pirmieji per septynerius metus. Beirutas šiuos antskrydžius pasmerkė kaip „eskalavimą“, galbūt žymintį Izraelio taktikos pokytį. Šiame regione veikianti Jungtinių Tautų palaikymo misija savo ruožtu paragino išlaikyti savitvardą.

„Anksčiau šiandien [ketvirtadiene] į Izraelio teritoriją iš Libano buvo paleista raketų, – sakoma Izraelio oro pajėgų pranešime. – Atsakydami... naikintuvai smogė paleidimo vietoms ir infrastruktūrai, naudojamai terorui Libane, iš kurio buvo leidžiamos raketos.“

„Teritorijoje, iš kurios raketos buvo leidžiamos anksčiau, taip pat buvo smogta papildomam taikiniui“, – pridūrė kariškiai.

Izraelio aviacija neretai atakuoja palestiniečių karinius taikinius Gazos Ruože ir įtariamus Libano šiitų sukarinto judėjimo „Hezbollah“ arba iraniečių pajėgų taikinius Sirijoje, tačiau taikiniams Libane vėliausiai buvo smogta 2014 metais, patvirtino Karinės oro pajėgos.

Libano televizija „al Manar“, valdoma šalyje didelę įtaką turinčio „Hezbollah“, nurodė, kad Izraelio lėktuvai apie 0 val. 40 min. vietos (ir Lietuvos) laiku surengė du antskrydžius prie Machmudijos, maždaug už 11 km nuo sienos.

Libano valstybinė Nacionalinė naujienų agentūra taip pat pranešė apie smūgius, bet pateikė mažiau detalių.

Šalies prezidentas Michelis Aounas sakė, kad „izraeliečių oro pajėgų smūgiai Libano gyvenvietėms yra pirmosios tokio pobūdžio atakos nuo 2006 metų ir rodo ketinimą eskaluoti atakas“ prieš Libaną.

Izraelio karo lėktuvai Libano teritoriją netoli sienos su Sirija atakavo 2014 metais, bet tąsyk buvo taikomasi ne „Hezbollah“ tvirtoves šalies pietuose, kur 2006 metais vyko niokojamas karinis konfliktas su žydų valstybės pajėgomis.

Ketvirtadienis buvo jau antra diena iš eilės, kai Izraelis pranešė apie raketų atakas iš Libano.

Trečiadienį buvo paleistos trys raketos, iš kurių dvi pasiekė Izraelio teritoriją ir nukrito netoli Kirjat Šmonos miesto. Izraelio tarnybos nurodė, kad keturiems gyventojams prireikė medikų pagalbos dėl „streso simptomų“.

Atsakydama į šią ataką Izraelio kariuomenė surengė tris artilerijos smūgius numanomoms raketų paleidimo vietoms pietų Libane.

Jie sukėlė krūmynų gaisrų perdžiūvusioje teritorijoje, bet pranešimų nukentėjusius žmones nebuvo.

Libano kariuomenė nurodė, kad po trečiadienį surengtos raketų atakos į pietų Libaną buvo iššauti 92 artilerijos sviediniai.

Kariškiai taip pat nurodė tiriantys, kas paleido raketas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)