Ankstesnę dieną į Lenkiją atvykusi sportininkė baiminasi, kad sugrįžus į tėvynę jos gyvybei gali iškilti pavojus.

Iki praeito savaitgalio buvusi beveik visiškai nežinoma 24 metų sportininkė K. Cimanouskaja sekmadienį atsidūrė Tokijo olimpines žaidynes supurčiusio didelio skandalo centre, kai sukritikavo Baltarusijos lengvosios atletikos federaciją, esą užregistravusią sportininkę dalyvauti estafetės rungtyje jai to nežinant.

„Esu laiminga būdama čia, laiminga būdama saugi“, – sakė ji žurnalistams Lenkijos sostinėje, kur atskrido iš Tokijo per Vieną.

K. Cimanouskaja sakė buvusi „nustebinta, kad ši padėtis virto tokiu politiniu skandalu, nes viskas prasidėjo kaip sportinė problema“. Ji tai pat sakė „negalvojanti apie politinį prieglobstį“ Lenkijoje, kuri jai suteikė humanitarinę vizą.

„Aš tiesiog noriu tęsti savo sportinę karjerą“, – sakė moteris. Ji pridūrė, kad jos sutuoktinis Arsenijus Zdanevičius „jau yra pakeliui į Lenkiją – šiandien bus čia“.

Lenkijos vyriausybė pranešė, kad A. Zdanevičiui, kuris trečiadienį pabėgo į Ukrainą, taip pat buvo išduota humanitarinė viza.

Prieš išvykdama iš Tokijo K. Cimanouskaja paprašė tarptautinės pagalbos ir dvi naktis praleido Lenkijos ambasadoje.

Nuo 1994 metų Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis Aliaksandras Lukašenka, po ginčijamo protestus sukėlusio perrinkimo šeštai kadencijai praėjusių metų rinkimuose, ėmė griežtomis priemonėmis slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas.

K. Cimanouskaja buvo viena iš daugiau kaip 2 tūkst. baltarusių sporto veikėjų, pasirašiusių atvirą laišką, kuriuo buvo reikalaujama, kad būtų surengti nauji rinkimai ir paleisti politiniai kaliniai.

Jos problemos Tokijuje prasidėjo po to, kai savo „Instagram“ paskyroje paskelbtoje žinutėje ji sukritikavo savo trenerius už tai, kad neinformavę užregistravo ją į moterų 400 metrų estafetės rungtį Tokijuje.

„Mano tėvai man sakė, kad per televiziją apie mane kalba blogus dalykus ... Aš sulaukiau daug blogų žinučių, bet dar daugiau gavau palaikymo žinučių “, – žurnalistams sakė K. Cimanouskaja.