ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio ir už pagalbą ir krizių valdymą atsakingo eurokomisaro Janezo Lenarčičiaus pranešime Bendrija apkaltino Talibaną nesilaikius pažado siekti taikos derybų keliu.

„Šis beprasmiškas smurtas kelia didžiules kančias Afganistano piliečiams, dėl jo didėja asmenų, bėgančių iš savo namų ir ieškančių saugumo, skaičius. Talibano karinė operacija tiesiogiai prieštarauja jo pareikštam įsipareigojimui siekti konflikto sprendimo derybų kelių ir Dohos taikos procesui“, – sakoma J. Borrellio ir J. Lenarčičiaus pranešime.

„Tarptautinės humanitarinės teisės principų ir žmogaus teisių pažeidimai, tokie kaip neteisėtas civilių žudymas, viešas moterų plakimas ir infrastruktūros griovimas, toliau krečia šalį, ypač – Talibano kontroliuojamose teritorijose. Kai kurie iš šių veiksmų gali būti vertinami kaip karo nusikaltimai, todėl jie bus tiriami. Atsakingi Talibano kovotojai ar vadai turi atsakyti“, – teigiama pranešime.

Diplomatai išskyrė tris pastarųjų dienų atakas: vieną – prieš Jungtinių Tautų (JT) biurą Herate, talibų puolimą Laškar Gahe, per kurį žuvo 40 civilių ir Afganistano gynybos ministro rezidencijos Kabule puolimą.

„ES ragina skelbti skubias, visapusiškas ir nuolatines paliaubas, kad būtų suteikta galimybė taikai“, – teigė ES pareigūnai.

Kovos Afganistane paaštrėjo gegužę, kai JAV ir kitų užsienio šalių karinės pajėgos pradėjo pasitraukimą, kuris šio mėnesio pabaigoje bus užbaigtas.

Talibanas jau dabar kontroliuoja didelius kaimiškų vietovių ruožus, o dabar pradėjo pulti ir kelis didesnius Afganistano miestus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)