„Prieiga prie „Open Russia Civic Movement“ ir „Open Russia“ (abi organizacijos pripažintos nepageidaujamomis Rusijoje) informacinių resursų apribota remiantis RF generalinės prokuratūros reikalavimu“, – nurodė Rusijos federalinė ryšių, informacijos technologijų ir visuomenės informavimo priemonių tarnyba („Roskomnadzor“), naujienų agentūros „Interfax“ paprašyta pakomentuoti informaciją apie minėtų tinklalapių užblokavimą.

Trečiadienį vakare „Otkrytyje Media“ ir „MBCH Media“ redakcijos pranešė, kad buvo užblokuoti jų tinklalapiai. Pranešta, kad buvo užblokuotas ir teisių gynimo organizacijos „Pravozaščyta Otkrytka“ tinklalapis.

Ketvirtadienį „Otkrytyje Media“ pareiškė, kad nutraukia darbą.

„Projektas „Otkrytyje Media“ skelbia, kad nuo 2021 metų rugpjūčio 5-osios nutraukia veiklą. Deja, valdžiai nereikia žiniasklaidos projektų su kritišku požiūriu į tai, kas vyksta šalyje. Kuo daugiau kritikos, tuo trumpiau gyvuoja projektas. Tačiau mes bent jau pabandėme“, – rašoma pareiškime, paskelbtame redakcijos „Telegram“ kanale.

Jame pabrėžiama, kad „Otkrytyje Media“ niekada nedirbo su nepageidaujamomis organizacijomis.

„Manome, jog svarbu pareikšti, kad niekada nedirbome nepageidaujamomis struktūromis. Projektas „Otkrytyje Media“ pradėjo veiklą 2017 metų rugsėjo 1 dieną. Michailas Chodorkovskis skyrė projektui finansinę paramą penkeriems metams per savo įmonę „Open press“ – niekada to neslėpėme. Nė vienas iš projekto žurnalistų neturėjo sutarčių ir neįformintų santykių su kitomis M. Chodorkovskio kompanijomis“, – rašoma pareiškime.

Internetinis leidinys „MBCH Media“ taip pat paskelbė nutraukiantis veiklą.

„Aš nepasirengusi stumti į pavojų kitų žmonių laisvės ir gyvybės. Michailas Chodorkovskis – taip pat. Projektas „MBCH Media“ užsidaro“, – savo „Facebook“ paskyroje ketvirtadienį parašė leidinio vyriausioji redaktorė Veronika Kucylo.

Nė viena iš organizacijų jokių pranešimų apie generalinės prokuratūros sprendimą negavo.

Generalinė prokuratūra nepageidaujamomis organizacijomis yra pripažinusi kelis M. Chodorkovskio projektus, tarp jų „Open Russia Civic Movement“ ir „Open Russia“.

Buvęs oligarchas ir naftos milžinės „Jukos“ savininkas M. Chodorkovskis buvo nuteistas dviejose kontroversiškose bylose, daugelio laikomose politiškai motyvuotomis, ir dešimtmetį praleido už grotų. Šiuo metu jis gyvena užsienyje.

Anksčiau trečiadienį pranešta, kad „Otkrytyje Media“ vyriausioji redaktorė Julija Jaroš ir jos pavaduotojas Maksimas Glikinas apskundė teismui Teisingumo ministerijos sprendimą pripažinti juos „užsienio agentais“.

Artėjant rinkimams plečiama bauginimo kampanija

Rusijos opozicija tvirtina, kad pareigūnai plečia savo į kitaminčius nukreiptą bauginimo kampaniją, artėjant parlamento rinkimams rugsėjį. Kremlius tokius kaltinimus neigia.

Kai kurie balsingiausi prezidento Vladimiro Putino oponentai paliko Rusiją, taip pat teko užsidaryti virtinei aktyvistų grupių bei nepriklausomų žiniasklaidos priemonių.

Liepos 15 dieną Teisingumo ministerija į „užsienio agentų“ registrą įtraukė aštuonis žurnalistus. Be J. Jaroš ir M. Glikino į šį „juodąjį“ sąrašą pateko Rusijoje nepageidaujamu pripažinto tiriamosios žurnalistikos leidinio „Projekt“ vyriausiasis redaktorius Romanas Badaninas ir keturi jo darbuotojai: Olga Čiurakova, Piotras Maniachinas, Marija Železnova ir Julija Lukjanova, taip pat „Laisvės radijo“, kurį Teisingumo ministerija yra įtraukusi „užsienio agentų“ registrą, korespondentė Jelizaveta Majetnaja.

Liepos 23 dieną „užsienio agentais“ buvo pripažintas žurnalistinių tyrimų tinklalapis „The Insider“, „Projekt“ žurnalistai Michailas Rubinas, Sofija Groisman ir Julija Apuchtina, taip pat „Otkrytyje Media“ žurnalistai Ilja Roždestvenskis ir Aleksejus Posternakas.

Liepą Rusijos prokurorai „nepageidaujama organizacija“ paskelbė vieną iš paskutinių šalyje dar likusių nepriklausomų žiniasklaidos priemonių – leidinį „Projekt“. Jo specializacija – nuodugnūs žurnalistiniai tyrimai apie Rusijos elito, įskaitant V. Putiną, turtus ir ryšius.

Vis dėlto šis leidinys pažadėjo ir toliau skelbti publikacijas.

Praėjusį mėnesį „Roskomnadzor“ užblokavo 49 su kalinamu Kremliaus kritiku Aleksejumi Navalnu susijusius tinklalapius. Tarp jų yra pagrindinė opozicionieriaus svetainė navalny.com, taip pat jo regioninių biurų bei svarbiausių bendražygių interneto svetainės.

Balandžio mėnesį pareigūnai rusišką nepriklausomą naujienų svetainę „Meduza“ įtraukė į „užsienio agentų“ sąrašą. Sumažėjus iš reklamos gaunamoms pajamoms, svetainė buvo priversta pradėti sutelktinio finansavimo kampaniją, kad išsilaikytų.

Gegužę į „užsienio agentų“ sąrašą buvo įtrauktas kitas nepriklausomas interneto leidinys – „VTimes“. Birželį jis buvo priverstas užsidaryti.

Rusijoje rugsėjo 17–19 dienomis vyks parlamento rinkimai. Prieš juos kalinamo Kremliaus kritiko A. Navalno organizacijas valdžia paskelbė ekstremistinėmis, o jo sąjungininkams buvo uždrausta kelti savo kandidatūras.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) trečiadienį pareiškė nesiųsianti savo stebėtojų į ateinantį mėnesį Rusijoje vyksiančius parlamento rinkimus, nes šalies institucijos siekia suvaržyti stebėtojų skaičių.