E. Raisi, ultrakonservatyvių pažiūrų buvęs Irano teismų sistemos vadovas, antradienį oficialiai pradėjo savo ketverių metų kadenciją, kai jį inauguravo prezidentu aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei.

E. Raisi prezidento poste pakeitė nuosaikių pažiūrų Hassaną Rouhani, dirbusį dvi kadencijas. Didžiausias H. Rouhani pasiekimas yra 2015-aisiais Irano ir šešių pasaulio galių pasirašytas susitarimas dėl Teherano branduolinės programos.

Iranas išgyvena gilią ekonominę ir socialinę krizę, paskatintą griežtų JAV sankcijų ir dar pagilintą koronaviruso pandemijos. JAV grąžino sankcijas šiitiškai respublikai, kai 2018 metais tuometinis prezidentas Donaldas Trumpas vienašališkai pasitraukė iš branduolinio susitarimo.

„Manome, kad žmonių ekonominė padėtis nepalanki – tiek dėl mūsų priešų priešiškumo, tiek dėl trūkumų ir problemų šalies viduje“, – sakė E. Raisi antradienį.

Prezidentas savo inauguracinėje kalboje sakė, kad jo vyriausybė dės pastangas, kad būtų panaikintos „engėjiškos“ sankcijos, bet neleis, kad gyvenimo lygis šalyje priklausytų nuo „užsieniečių valios“.

60-mečiui E. Raisi taip pat teks spręsti, kaip reaguoti į JAV, Jungtinės Karalystės ir Izraelio įspėjimus Iranui dėl žmonių gyvybių pareikalavusios atakos prieš tanklaivį. Teheranas griežtai neigia savo atsakomybę dėl šios praėjusią savaitę įvykusios atakos.

Iranas taip pat grumiasi su vienu didžiausių Artimuosiuose Rytuose COVID-19 epidemijos protrūkių. Šalyje nustatyta per 4 mln. COVID-19 atvejų, daugiau kaip 92 tūkst. užsikrėtusiųjų mirė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)