„Remiantis mūsų informacija, ji šįvakar planuoja vykti į Varšuvą“, – naujienų agentūrą AFP informavo Austrijos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Iki praeito savaitgalio buvusi beveik visiškai nežinoma 24 metų sportininkė K. Cimanouskaja atsidūrė Tokijo olimpines žaidynes supurčiusio didelio skandalo centre, kai sukritikavo Baltarusijos lengvosios atletikos federaciją, esą užregistravusią sportininkę dalyvauti estafetės rungtyje jai to nežinant.

Trečiadienį šioje istorijoje nutiko dar vienas netikėtas posūkis, kai sportininkė paskutinę akimirką nusprendė nesėsti į savo tiesioginį LOT reisą iš Tokijo į Varšuvą.

Sportininkė trečiadienio rytą išskrido iš šalia Tokijo esančio Naritos oro uosto, į kurį atvažiavo iš Lenkijos ambasados. Ten ji praleido dvi pastarąsias naktis, pareiškusi, kad baltarusių olimpinė komanda bandė prievarta ją išsiųsti namo, kai ji viešai sukritikavo savo trenerius.

K. Cimanouskaja paliko Japoniją į Austrijos sostinę skrendančiu oro bendrovės „Austrian Airlines“ lėktuvu. Vienoje jis turi leistis 15 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku.

Tinklalapio „Flightradar24“ duomenimis, lėktuvas „Boeing 777“, kuriuo skrenda baltarusių sportininkė, pakeliui į Vieną aplenkė Baltarusijos oro erdvę.

Duodama interviu Jungtinės Karalystės visuomeniniam transliuotojui BBC K. Cimanouskaja sakė, kad jos atsisakymas grįžti į tėvynę nėra politiškai motyvuotas. „Myliu savo šalį ir jos neišdaviau“, – teigė ji.

Ji paaiškino, kad „kalbame apie klaidas, padarytas mūsų pareigūnų per olimpines žaidynes“.

Anksčiau K. Cimanouskaja buvo policijos automobiliu atvežta iš Lenkijos ambasados Tokijuje į oro uostą. Lydima kelių pareigūnų ji nuėjo į oro uosto VIP zoną, bet į gausiai susirinkusių žurnalistų klausimus neatsakinėjo.

Kol kas neplanuojama jokia K. Cimanouskajos spaudos konferencija, kol ji bus Vienoje, nurodė Austrijos URM atstovas.

Bėgikė, kurios specializacija – 200 metrų distancija, sekmadienį sukritikavo Baltarusijos lengvosios atletikos federaciją, kai ši pabandė priversti sportininkę dalyvauti estafetės rungtyje. Anot K. Cimanouskajos, po išsakytos kritikos bandyta ją prievarta išsiųsti namo.

Nuo 1994 metų Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis Aliaksandras Lukašenka ėmė griežtomis priemonėmis slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas po masinių protestų bangos, kurią išprovokavo jo ginčijamas perrinkimas pernai rugpjūtį vykusiuose rinkimuose. Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys tuos rinkimus laiko suklastotais.

K. Cimanouskaja buvo viena iš daugiau kaip 2 tūkst. baltarusių sporto veikėjų, pasirašiusių atvirą laišką, kuriuo buvo reikalaujama, kad būtų surengti nauji rinkimai ir paleisti politiniai kaliniai.

Jos sutuoktinis jau pabėgo į Ukrainą, o pora turėtų susitikti Lenkijoje, kuri yra griežta A. Lukašenkos režimo kritikė, priglaudusi ne vieną Minsko režimo persekiotą baltarusių opozicionierių.

K. Cimanouskaja atvyko į Lenkijos ambasadą Tokijuje pirmadienį vakare po nakties, praleistos oro uosto viešbutyje. Varšuva pasmerkė „nusikalstamą bandymą pagrobti“ sportininkę.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) antradienį sakė pasikalbėjęs su „drąsia“ sportininke, kuria „šiuo metu gerai rūpinamasi ir kuri yra saugi“.

„Aš patikinau ją, kad ji gali tikėtis Lenkijos paramos ir solidarumo. Artimiausiomis dienomis ji skris į Varšuvą, kur galės klestėti be kliūčių ir, jei taip pasirinks, sulauks tolesnės pagalbos“, – sakė jis feisbuke.

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) pareigūnai pranešė atliksiantys tyrimą Baltarusijos atžvilgiu dėl šio incidento, tačiau aktyvistai ragina suspenduoti šalies olimpinį komitetą, kad baltarusių sportininkai varžytųsi kaip neutralūs.

TOK atstovas spaudai Markas Adamsas trečiadienį sakė, kad Komitetas gavo Baltarusijos olimpinio komiteto ataskaitą ir šiuo metu ją „vertina“.

Jis pridūrė, kad TOK sudarė drausmės komisiją „faktams nustatyti“.

Pakartas aktyvistas

Tarptautinis aktyvistų judėjimas „Global Athlete“ pareiškė, kad K. Cimanouskajos „numanomas pagrobimas... yra dar vienas susirūpinimą keliančios prievartos, su kuria Baltarusijoje susiduria atletai, pavyzdys“.

Pernai gruodį TOK nušalino A. Lukašenką ir vyresnįjį jo sūnų Viktarą nuo olimpinių žaidynių ir kitų organizacijos renginių dėl sportininkų persekiojimo už jų politines pažiūras.

Prieš olimpiadą A. Lukašenka įspėjo sporto valdininkus ir atletus, kad tikisi gerų rezultatų Tokijuje.

„Pamąstykite apie tai prieš išvykdami, – sakė jis. – Jei grįšite tuščiomis rankomis, geriau apskritai negrįžkite.“

Bandymas prievarta išsiųsti K. Cimanouskają namo sulaukė griežto tarptautinio pasmerkimo. JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) apkaltino Minsko režimą, kad šis siekė „įvykdyti dar vieną transnacionalinių represijų aktą – bandymą priversti olimpietę Krysciną Cimanouskają išvykti vien dėl to, kad ši naudojosi žodžio laisve“.

Gegužę A. Lukašenka išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą, pasiuntęs naikintuvą perimti oro bendrovės „Ryanair“ keleivinio lainerio, skridusio iš Atėnų į Vilnių. Lėktuvą priverstinai nutupdžius Minske buvo sulaikytas juo skridęs baltarusių opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė – Vilniuje studijavusi Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Lenkijos užsienio reikalų viceministras Pawelas Jablonskis (Pavelas Jablonskis) netiesiogiai užsiminė apie tą incidentą, kai argumentuodamas saugumo priežastimis atsisakė patvirtinti, ar K. Cimanouskają išskris trečiadienį, kaip buvo spėliota.

Naujas posūkis olimpietės sagoje įvyko Ukrainos policijai anksčiau antradienį pranešus, kad viename Kijevo parke rastas pakartas išvakarėse pabėgioti išėjęs ir dingęs baltarusių aktyvistas.

26 metų Vitalis Šyšovas vadovavo nevyriausybinei organizacijai „Baltarusių namai Ukrainoje“, padedančiai baltarusiams pabėgti nuo represijų gimtinėje.

Ukrainos policija pradėjo tyrimą V. Šyšovo mirties aplinkybėms nustatyti.

Bus tiriamos visos versijos, įskaitant ir „užmaskuotos kaip savižudybė žmogžudystės“ versiją, nurodė policija.

Tuo metu aktyvistai pareiškė, kad V. Šyšovas tapo Minsko režimo „suplanuotos operacijos“ auka.

„Nėra abejonių, kad tai – čekistų suplanuota operacija likviduoti baltarusį, kuris kėlė tikrą pavojų režimui“, – pareiškime nurodė organizacija „Baltarusių namai Ukrainoje“, paminėdama saugumo tarnybų agentus.

Jungtinės Tautos paragino Ukrainą atlikti „nuodugnų, nešališką ir veiksmingą“ tyrimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją