Dėl didelio rūko buvo sunku įžiūrėti, kokia žala buvo padaryta laivui, prisišvartavusiam Omano įlankoje prie rytinės JAE pakrantės.

Laivybą stebinčio portalo „MarineTraffic“ duomenimis, su Liberijos vėliava plaukiantis tanklaivis savo stovėjimo vietą pasiekė 2 val. 47 min. vietos (0 val. 47 min. Lietuvos) laiku.

Praėjusiais metais santykius su Izraeliu normalizavę Jungtiniai Arabų Emyratai oficialaus komentaro apie incidentą nepateikė.

Ir JAV, ir Izraelis sako, jog, remiantis jų žvalgybos vertinimais, ataką prieš tanklaivį, priklausantį Izraelio milijardieriui Eyalui Oferui (Ejalui Oferui), įvykdė Irano dronas.

Iranas, kurio naujuoju prezidentu antradienį buvo inauguruotas ultrakonservatyvių pažiūrų dvasininkas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis), kaltinimus atmeta ir perspėja reaguosiantis į bet kokį savo vakarų priešininkų „avantiūrizmą“.

Per išpuolį žuvo du laivo įgulos nariai – rumunas ir Jungtinės Karalystės pilietis, dirbęs Britanijos laivų saugos bendrovėje „Ambrey“. Analitikai sako, jog ši ataka turi Izraelio ir Irano „šešėlinio karo“, įskaitant išpuolius prieš laivybą Persijos įlankos vandenyse, požymių.

Vašingtonas pirmadienį pažadėjo vadovauti „kolektyviniam atsakui“ į šį išpuolį, dėl kurio kaltinamas Teheranas, o JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) šį incidentą pavadino „tiesiogine grėsme laivybos ir prekybos laisvei“.

Didžioji Britanija iškvietė Irano ambasadorių ir pareikalavo, kad laivai laisvai plaukiotų šiame naftos turtingame regione.

Tuo metu Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh (Saidas Chatibzada) paragino Izraelį „nutraukti bet kokius nepagrįstus kaltinimus“, o JAV bei Britaniją – pateikti įrodymų savo kaltinimams pagrįsti.

Iranas „nedvejodamas gins savo saugumą bei nacionalinius interesus ir nedelsdamas ryžtingai atsakys į bet kokį galimą avantiūrizmą“, nurodė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh (Saidas Chatibzada) išplatintame pareiškime.

Iranas „nedvejodamas gins savo saugumą bei nacionalinius interesus ir nedelsdamas ryžtingai atsakys į bet kokį galimą avantiūrizmą“, perspėjama jo pareiškime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)