Europos Sąjunga taip pat pasmerkė „nepriimtiną išpuolį“ ir „bet kokius veiksmus, kurie galėtų pakenti taikai ir stabilumui šiame rajone“.

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Izraelis kaltina Iraną dėl atakos prie Omano krantų prieš Japonijoje registruotą tanklaivį „Mercer Street“, per kurią žuvo du įgulos nariai – rumunas ir Jungtinės Karalystės pilietis, dirbęs Britanijos laivų saugos bendrovėje „Ambrey“.

Iranas, kurio naujuoju prezidentu antradienį buvo inauguruotas ultrakonservatyvių pažiūrų dvasininkas Ebrahimas Raisi, kaltinimus atmeta ir perspėja reaguosiantis į bet kokį savo vakarų priešininkų „avantiūrą“.

Didžioji Britanija ir Rumunija yra NATO sąjungininkės drauge su Jungtinėmis Valstijomis, kurios pažadėjo vadovauti „kolektyviniam atsakui“ į šį incidentą.

Antradienį NATO atstovas „griežtai pasmerkė“ šią ataką.

„Laivybos laisvė yra gyvybiškai svarbi visoms NATO sąjungininkėms ir ji turi būti užtikrinta pagal tarptautinę teisę“, – sakė NATO atstovas Dylanas White'as.

„Jungtinė Karalystė, Jungtinės Valstijos ir Rumunija padarė išvadą, kad yra didelė tikimybė, jog Iranas yra atsakingas už šį incidentą, – kalbėjo jis. – Sąjungininkės ir toliau nerimauja dėl Irano destabilizuojančių veiksmų regione ir ragina Teheraną laikytis tarptautinių įsipareigojimų “.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovo Josepo Borrellio atstovė Nabila Massrali žurnalistams sakė, kad „reikia išsiaiškinti tikslias šio išpuolio aplinkybes“.

„Taip pat atkreipiame dėmesį į tyrimus, kuriuos atliko JAV, JK ir Izraelis. – pridūrė ji. – Tai yra veiksmas, prieštaraujantis laivybos laisvei ir, žinoma, nepriimtinas.“