Talibanas užgrobė didžiąją dalį Afganistano kaimiškų teritorijų nuo gegužės pradžios, kai prasidėjo užsienio pajėgų galutinio išvedimo vėliausias etapas. Dabar kovotojai stengiasi užimti provincijų sostines, bet vyriausybės pajėgos miestuose jiems atkakliau priešinasi.

Vykstant kautynėms dėl pietinės Helmando provincijos sostinės Laškar Ga, Jungtinės Tautos pranešė, kad per pastarąją parą žuvo mažiausiai 24 civiliai.

Afganistano sausumos pajėgų 215-ojo Maivando korpuso vadas generolas Sami Sadatas (Samis Sadatas) paragino Laškar Ga gyventojus išvykti, kai tik galės.

„Prašau, pasitraukite kaip galima anksčiau, kad galėtume pradėti savo operaciją“, – sakoma žiniasklaidos išplatintame jo kreipimesi į 200 tūkst. gyventojų turinčio miesto žmones.

„Žinau, kad jums labai sunku palikti savo namus – mums irgi tai sunku. Tačiau jeigu jums teks kelioms dienomis persikelti, prašome mums atleisti“, – pridūrė kariškis.

„Dabar kovojame su talibais, kur tik jie yra. Kovosime su jai ir... nepaliksime nė vieno talibo gyvo“, – pareiškė S. Sadatas.

Pareigūnai anksčiau sakė, kad kovotojai užėmė keliolika vietos radijo ir televizijos stočių. Vienintelis tebeveikiantis protalibiškas televizijos kanalas transliuoja islamiškas laidas.

„Afganistano civiliai vis labiau susirūpinę... intensyvėjant kautynėms“, – per tviterį parašė Jungtinių Tautų pagalbos Afganistanui misija (UNAMA).

„JT ragina nedelsiant baigti kautynes miestų teritorijose“, – sakoma žinutėje.

Šūksniai nuo namų stogų

„Šį rytą vyko smarkios kautynės“, – sakė Laškar Ga radijo „Sukon“ direktorius Sefatullah.

Pasak jo, Talibano pozicijas bombardavo JAV ir Afganistano aviacija. Be to, tęsėsi susirėmimai šalia miesto kalėjimo ir pastato, kuriame įsikūrusios policijos ir žvalgybos tarnybų būstinės.

Pastarosiomis dienomis JAV kariuomenė suintensyvino aviacijos smūgius Afganistane, stengdamasi sulėtinti Talibano puolimus.

Laškar Ga praradimas taptų didžiuliu strateginiu ir psichologiniu smūgiu Kabulo vyriausybei, žadėjusiai ginti provincijų sostines bet kokia kaina. Vyriausybė jau anksčiau šią vasarą prarado kontrolę daugelyje kaimiškų vietovių, dabar kontroliuojamų Talibano.

Herate, kitame kovotojų apsuptame mieste, šimtai gyventojų skandavo „Allahu akbar“ („Dievas visų didesnis“) nuo savo namų stogų, kai vyriausybės pajėgos atrėmė vėliausią Talibano puolimą.

Afganistano pareigūnai sakė, kad vyriausybės pajėgos sugebėjo išstumti kovotojus iš kelių miesto rajonų, įskaitant teritoriją prie oro uosto, gyvybiškai svarbaus aprūpinimo operacijoms.

Kitas pareigūnas sakė, kad antskrydžių surengė JAV lėktuvai, bet šios informacijos nebuvo įmanoma patvirtinti.