Gvatemalos prezidentas Alejandro Giammattei pranešė, kad dėl „Sputnik V“ užsakymo vėlavimų jo šalis 8 milijonus numatytų dozių iki metų pabaigos ketina pakeisti kitų gamintojų vakcinomis.

Šalys, nusprendusios įsigyti „Sputnik V“, kol pasaulis skubėjo užsitikrinti reikalingą vakcinų kiekį, vis dažniau praneša apie tiekimo problemas, susijusias su antruoju dviejų etapų inokuliacijos komponentu. Argentinos prezidento patarėjas sakė, kad dėl tiekimo trūkumo kyla pavojus vyriausybei, nes žmonės per rekomenduojamą trijų mėnesių laikotarpį negali gauti antrosios dozės.

Prezidentas Vladimiras Putinas reklamavo „Sputnik V“ viso pasaulio lyderiams įgyvendindamas ambicingą Kremliaus siekį įtraukti Rusiją į žemėlapį kaip pagrindinę žaidėją tarptautiniame vakcinų versle. Tačiau gaminant žadėtąsias dozes kilę sunkumai gali nustumti valstybę į antrą planą, kol spragą užpildo konkurentai iš JAV, Europos ir Kinijos.

„Lenktynių pralaimėtoja“

„Gamintojai parengė savo eksporto planus remdamiesi vietine produkcija, smarkiai pervertindami vietinius pajėgumus, – sakė Samuelis Ramani, Oksfordo universiteto politikos ir tarptautinių santykių kuratorius. – Rusija prarado stiprią pradinę poziciją, nes kitų šalių pagamintos vakcinos tapo labiau prieinamos, ir dabar ji atrodo kaip lenktynių pralaimėtoja.“

Rusijos tiesioginių investicijų fondo (RDIF) – nepriklausomo turto fondo, atsakingo už tarptautinę „Sputnik V“ rinkodarą – atstovas teigė, kad turima sutartis su Gvatemala buvo pataisyta pagal naują pristatymo grafiką jos nenutraukiant.

„Turint omenyje precedento neturinčią pasaulinę paklausą, visi vakcinų gamintojai susiduria su trumpalaikiais tiekimo sutrikimais“, – pabrėžė RDIF atstovas.

Fondas atsisakė komentuoti, ar šiais metais jis vis dar ketina paskiepyti 700 milijonų žmonių už Rusijos ribų, kaip kovo mėnesį pasižadėjo RDIF vadovas. Londone įsikūrusi mokslinės analizės kompanija „Airfinity“ skaičiuoja, kad šiai dienai buvo pagaminta 99 milijonai dozių, iš kurių daugiau nei pusė buvo skirta vietiniam naudojimui.

Preš porą savaičių Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad tarptautinio „Sputnik V“ tiekimo sutrikimai kilo dėl būtinybės sustiprinti skiepijimą pačioje Rusijoje, kur padaugėjo atvejų.

V. Putinas gyrė „Sputnik V“ kaip pirmąją vakciną, patvirtintą naudoti nuo „Covid-19“, tačiau šis žingsnis tuo metu buvo kritikuojamas kaip skubotas. Vis dėlto „Sputnik V“ įveikė pirmines abejones jos veiksmingumu, kilusias dėl duomenų trūkumo, ir įrodė, kad iš esmės prilygsta vakarų milžinų sukurtoms vakcinoms.

Skirtingai nuo kitų „Covid-19“ vakcinų, dvi būtinos „Sputnik V“ dozės yra nevienodos. Pasak pirkėjų, išplėsti antrosios dozės gamybą pasirodė sunkiau.

Tiekimo problemos

Antrosios dozės tiekimo vėlavimai sulėtino „Sputnik V“ programą Indijoje, teigia Erezas Israeli, „Dr Reddy’s Laboratories Ltd.“, turinčios licenciją platinti skiepus toje šalyje, generalinis direktorius. Indijos gamintojai susitarė pagaminti 850 milijonų dozių per metus, nors neaišku, kada jiems pavyks pasiekti šį lygį.

Argentinoje praėjusią savaitę nutekintas laiškas atskleidė vyriausybės nusivylimą lėtu „Sputnik V“ tiekimu. Praėjussį trečiadienį šalis paskelbė susitarimą su „Pfizer“ dėl 20 milijonų dozių iki metų pabaigos. Meksika taip pat pranešė apie vėlavimus.

Brazilijos šiaurės rytų valstijų gubernatoriai, bandantys vakcinuoti savo gyventojus, pranešė, kad Rusija atidėjo 1,1 milijono dozių, kurių buvo laukiama praėjusį trečiadienį, praneša laikraštis „O Globo“. Abi šalys aptaria naują pristatymo tvarkaraštį, rašoma laikraštyje.

Praėjusį mėnesį į Filipinus atvyko 50 000 antrojo komponento dozių siunta – praėjus kelioms savaitėms po pranešimų, kad žmonės, planavę gauti antrąjį skiepą, susidūrė su atidėjimais.

„Propagandos pergalė“

Reaguodamas į vėlavimus, RDIF šio mėnesio pradžioje pareiškė, kad intervalas tarp vakcinų gali būti saugiai padidintas iki 180 dienų.

Rusijai nesugebant laiku įvykdyti įsipareigojimų, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas antradienį pranešė, kad JAV į Tadžikistaną, buvusią sovietų respubliką, kurią Rusija laiko savo strateginiu kiemu, išsiuntė 1,5 milijono „Moderna“ vakcinos dozių.

Pranešimas buvo paskelbtas Rusijos gynybos ministrui Sergejui Šoigu atvykus deryboms į sostinę Dušanbę.

Vis dėlto pačioje Rusijoje „Sputnik V“ pristatoma kaip sėkmingas projektas, padedantis išplėsti švelniąją galią ir siūlantis kokybišką, nebrangią alternatyvą vakarietiškoms vakcinoms.

„Sputnik V“ buvo patvirtinta naudoti 69 šalyse, o RDIF praėjusį mėnesį pranešė, kad šiais metais sudarė sutartis pagaminti 1,6 milijardo dozių.

„Sputnik V“ yra vidaus propagandos pergalė, – teigia Vasilijus Vlasovas, Maskvos aukštosios ekonomikos mokyklos epidemiologas. – Vyriausybė ir žiniasklaida džiaugiasi sėkme, kad vakcina buvo patvirtinta daugelyje šalių, bet praleidžia nepatogias detales.“