„Tai dar labiau padidina mūsų susirūpinimą ir nerimą dėl to, kas vyksta Baltarusijoje“, – žurnalistams Ženevoje sakė OHCHR atstovė Marta Hurtado.

26-erių V. Šyšovas vadovavo nevyriausybinei organizacijai „Baltarusių namai Ukrainoje“, padedančiai jo tėvynainiams pabėgti nuo represijų Baltarusijoje. Išvakarėse dingęs aktyvistas antradienį buvo rastas pakartas viename Ukrainos sostinės parke, pranešė policija. Pareigūnai pradėjo tyrimą dėl nužudymo.

„Dėl tyrimo Ukrainoje, tikimės, kad pareigūnai atliks nuodugnų, nešališką ir veiksmingą įvykio tyrimą ir išsiaiškins, ar tai buvo savižudybė, ar tai buvo įprasta nusikalstama žmogžudystė, ar buvo ryšys su jo aktyvizmu“, – sakė M. Hurtado.

Daug baltarusių pabėgo iš šalies, nemažai jų – į kaimynines Ukrainą, Lenkiją bei Lietuvą, kai autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimas ėmė griežtomis priemonėmis slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas po masinių protestų bangos, kurią išprovokavo jo ginčijamas perrinkimas pernai rugpjūtį vykusiuose rinkimuose. Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys tuos rinkimus laiko suklastotais.

A. Lukašenka Baltarusiją geležiniu kumščiu valdo nuo 1994 metų.

„Situacija aiškiai blogėja“, – pareiškė M. Hurtado.

„Tai matėme praėjusią savaitę, kai buvo bauginamos pilietinės visuomenės organizacijos ir žurnalistai, išformuotos dešimtys Baltarusijos pilietinės visuomenės organizacijų ir priekabiaujama prie bet kokio pasipriešinimo“, – sakė OHCHR atstovė.

„Tai turi liautis. Turi sustoti šis pilietinės visuomenės, žiniasklaidos darbuotojų ir visų, kurie reiškia kitokią nuomonę nei vyriausybė, bauginimas“, – pridūrė ji.

„Visi savavališkai sulaikyti asmenys turėtų būti nedelsiant paleisti, – pabrėžė M. Hurtado. – Mes visi nerimaujame dėl bendros situacijos Baltarusijoje.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)