Tvarstis pastebėtas valstybinės žiniasklaidos paviešintuose vaizduose, kai Kim Jong Unas pasirodė Korėjos liaudies armijai skirtame liepos 24-27 d. renginyje, skelbia „NK News“ tinklalapis ir „Chosun Ilbo“ laikraštis. Būta nuotraukų ir iš kitų liepos pabaigoje vykusių renginių, kuriose tvarsčio nebematyti, vietoje jo – žalsva dėmė, rašo jie cituodami Šiaurės Korėjos valstybinės žiniasklaidos apžvalgą.

Nors lyderio sveikata yra viena iš labiausiai saugomų paslapčių Šiaurės Korėjoje, retkarčiais galima įžvelgti 37-mečio lyderio būklę, šaliai nušviečiant jo pastangas atgaivinti ekonomiką ir kovą su maisto trūkumu.

Birželį valstybinė žiniasklaida citavo vieną pilietį, esą šiaurės korėjiečiai net apsiašarojo išvydę smarkiai sulysusį Kim Jong Uną, kuris, pradingęs iš viešumos beveik visą gegužės mėnesį, pagaliau pasirodė smarkiai sulieknėjęs.

Kim Jong Uno šukuosena – nuskustais šonais, žemiau smilkinių, – vargiai paslepia bet kokias dėmes ant jo pakaušio.

Platindama vaizdus išoriniam pasauliui, Šiaurės Korėja suteikė peno šnipinėjimo agentūroms, atidžiai stebinčioms ir ieškančioms kokių nors detalių, bylojančių apie Kim Jong Uno sveikatą.

Pietų Korėjos nacionalinės žvalgybos tarnybos nuomone, nėra jokių neįprastų ženklų, iš kurių būtų galima spėti apie Kim Jong Uno sveikatą, antradienį pranešė naujienų agentūra „Yonhap News Agency“.

Ji citavo įstatymų leidėjus, su kuriais kalbėjosi šnipinėjimo agentūra, ir, anot jų, tvarstis buvo nuimtas po kelių dienų ir kad nėra likę jokio rando.

„NK News“, speciali naujienų tarnyba, didžiausią dėmesį skirianti šalies įvykiams, teigė, kad valstybinės žiniasklaidos išplatintose nuotraukose, vaizduojančiose jį dalyvaujant liepos 11 d. renginyje su muzikantais, nematyti jokių ženklų ant Kim Jong Uno pakaušio, pridurdama, kad lyderis greičiausiai po renginio leido laiką paplūdimo valdoje Vonsane.

Pernai ilgą laiką dingęs iš viešumos ir dėl to sukėlęs susirūpinimo dėl savo valdomo režimo stabilumo, Kim Jong Unas pasirodė 2020 metų gegužės 1 d. įvykusioje Sunčono trąšų gamyklos atidarymo ceremonijoje su žymėmis ant rankų, kurios pakurstė spėlionių dėl galimai jam atliktos medicininės procedūros.

Kim Jong Unas turi antsvorio ir yra užkietėjęs rūkalius, tad kalbos apie prastą jo sveikatą sklando jau seniai. Ilgiausiai iš viešumos – šešioms savaitėms – jis buvo pradingęs 2014 metais. Vėl pasirodęs, jis vaikščiojo šlubuodamas ir pasiramsčiuodamas lazdele, tuo sukėlęs spėlionių, jog yra kamuojamas podagros.

Jo senelis ir valstybės įkūrėjas Kim Il Sungas turėjo kone teniso kamuoliuko dydžio darinį sprando srityje, kuris buvo užfiksuotas nuotraukose iš užsienio kelionių. Jo propagandos mašina darė viską, kad jį nuslėptų nuo visuomenės akių.

Kim Jong Unas išgyvena vieną sunkiausių savo valdymo, prasidėjusio 2011 m. pabaigoje, laikotarpių. 2020 metais šalies ekonomika dėl koronaviruso pandemijos, stichinių nelaimių ir tarptautinių sankcijų smuko labiausiai per daugiau nei du dešimtmečius, rodo Pietų Korėjos centrinio banko duomenys, paskelbti praėjusią savaitę. Bendrasis vidaus produktas (BVP) pernai, lyginant su tais metais, kai valdžios vairą perėmė Kim Jong Unas, buvo pastebimai mažesnis, teigė bankas.

Šiaurės Korėjos lyderis yra paskelbęs, kad ir retus, perspėjimus dėl ekonominių sunkumų ir maisto trūkumo, bet iki šiol nerodo jokio noro grįžti prie diskusijų dėl savo branduolinio arsenalo mažinimo mainais į ekonomines iniciatyvas.