„Baltarusijos pilietis Vitalis Šyšovas, kuris vakar dingo Kijeve, šiandien rastas pakartas viename iš Kijevo parkų, netoli nuo vietos, kur gyveno“, – sakoma policijos pranešime.

V. Šyšovas rugpjūčio 3 d. rastas kilpoje netoli gyvenamosios vietos – viename iš sostinės parkų. Ši informacija skelbiama Nacionalinės policijos vyriausiosios valdybos Kijeve pareiškime.

Įvykio vietoje rasti jo asmeniniai daiktai ir mobilusis telefonas.

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal Ukrainos baudžiamojo kodekso 115 straipsnį – tyčinis nužudymas.

Teisėsaugos pareigūnai tirs visas versijas, įskaitant žmogžudystę, užmaskuotą kaip savižudybė.

V. Šyšovas, organizacijos „Baltarusių namai Ukrainoje“ vadovas, pirmadienį ryte išėjo pabėgioti Kijeve ir negrįžo. Susisiekti su juo mobiliojo ryšio telefonu nepavyko, nurodė teisių gynimo centras „Viasna“.

Anot centro, V. Šyšovo draugai sakė, kad neseniai aktyvistą, išėjusį pabėgioti, sekė „nepažįstami žmonės“.

Visos įvykio aplinkybės bus nustatytos apklausus liudininkus, išanalizavus sistemos „Bezopasnij gorod“ vaizdo kamerų įrašus, atlikus ekspertizes ir tyrimą.

Kijevo policija kreipiasi į visus, pažinojusius V. Šyšovą, ir prašo suteikti informacijos apie paskutiniąsias jo gyvenimo savaites, psichinę ir emocinę būklę, galimai sulauktus grasinimus ir kt.

Kiek anksčiau skelbta, kad policija ir savanoriai apieškojo rajoną, kuriame bėgiodavo V. Šyšovas, tačiau jo nerado, platformoje „Telegram“ rašė „Baltarusių namai Ukrainoje“.

Daug baltarusių pabėgo iš šalies, nemažai jų – į kaimynines Ukrainą, Lenkiją bei Lietuvą, kai autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimas ėmė griežtomis priemonėmis slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas po masinių protestų bangos, kurią išprovokavo jo ginčijamas perrinkimas pernai rugpjūtį vykusiuose rinkimuose. Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys tuos rinkimus laiko suklastotais.

A. Lukašenka Baltarusiją geležiniu kumščiu valdo nuo 1994 metų.

Apie V. Šyšovo dingimą pranešta baltarusių olimpietei Kryscinai Cimanouskajai pareiškus, kad ji buvo priversta pasitraukti iš Tokijo olimpiados ir buvo grasinta išsiųsti ją namo, kai sportininkė socialiniuose tinkluose sukritikavo Baltarusijos lengvosios atletikos federaciją.

Sprinterė, kuriai Lenkija pirmadienį išdavė humanitarinę vizą, sakė bijanti atsidurti už grotų, jei sugrįš į tėvynę, kurios valdžia persekioja prezidento oponentus, žmogaus teisių aktyvistus ir žurnalistus.

K. Cimanouskajos vyras Arsenijus Zdanevičius naujienų agentūrai AFP sakė pabėgęs iš Baltarusijos ir turįs vilties „artimiausioje ateityje“ susitikti su savo sutuoktine.

Pernai gruodį Tarptautinis olimpinis komitetas nušalino A. Lukašenką ir vyresnįjį jo sūnų Viktarą nuo olimpinių žaidynių ir kitų organizacijos renginių dėl sportininkų persekiojimo už jų politines pažiūras.

A. Lukašenka gegužę išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą, pasiuntė naikintuvą perimti oro bendrovės „Ryanair“ keleivinio lainerio, skridusio iš Atėnų į Vilnių. Lėktuvą priverstinai nutupdžius Minske buvo sulaikytas juo skridęs baltarusių opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė – Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (515)