Izraeliečių milijardieriaus Eyalo Ofero bendrovės „Zodiac Maritime“ valdomas tanklaivis „Mercer Street“ buvo užpultas ketvirtadienį Indijos vandenyno šiaurinėje dalyje. Per ataką, kurią JAV laiko potencialiu drono smūgiu, žuvo du įgulos nariai: Jungtinės Karalystės ir Rumunijos piliečiai.

„Palaikome labai glaudų kontaktą ir koordinuojame veiksmus su Jungtine Karalyste, Izraeliu, Rumunija ir kitomis šalimis. Atsakas bus kolektyvinis“, – žurnalistams sakė A. Blinkenas.

JAV valstybės sekretorius pakartojo, kad jo šalis priėjo prie išvados, kad už tą ataką atsakingas Iranas.

A. Blinkenas šį incidentą pavadino „tiesiogine grėsme laivybos ir prekybos laisvei“, tačiau nesureikšmino prielaidų, kad tai rodo griežtėsiantį kursą Iranui vadovaujant ultrakonservatoriui Ebrahimui Raisi, kuris bus inauguruotas antradienį.

„Mes matėme virtinę veiksmų, kurių Iranas ėmėsi per daugelį mėnesių, įskaitant [nukreiptus] prieš laivybą, todėl nesu tikras, kad šis konkretus veiksmas yra kažkas naujo ar vienaip ar kitaip pranašauja kažką apie naująją vyriausybę“, – sakė A. Blinkenas.

„Tačiau tai sako, kad Iranas ir toliau elgiasi nepaprastai neatsakingai“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)