Šiitiška respublika griežtai neigia savo atsakomybę dėl atakos prieš tanklaivį „Mercer Street“, kuris buvo užpultas praėjusį ketvirtadienį Indijos vandenyno šiaurinėje dalyje, kai plaukė iš Dar es Salamo Tanzanijoje į Fudžeirą Saudo Arabijoje be jokio krovinio. Per ataką, kurią JAV laiko potencialiu drono smūgiu, žuvo du įgulos nariai.

Iranas „nedvejodamas gins savo saugumą bei nacionalinius interesus ir nedelsdamas ryžtingai atsakys į bet kokį galimą avantiūrizmą“, nurodė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh išplatintame pareiškime.

Jungtinės Valstijos sekmadienį dėl atakos prieš tanklaivį apkaltino Iraną ir pažadėjo „tinkamą atsaką“. Jungtinė Karalystė sekmadienį irgi sakė mananti, kad tas išpuolis „buvo sąmoningas ir tikslingas, ir tai buvo akivaizdus tarptautinės teisės pažeidimas, pademonstruotas Irano“.

Po atakos prieš vieno izraeliečių milijardieriaus bendrovės valdomą naftos tanklaivį, nusinešusios dviejų įgulos narių gyvybes, vienas izraeliečių pareigūnas pareiškė, kad Teheranas „sėja smurtą ir naikinimą“.

Šiitiška respublika „yra ne vien Izraelio, bet ir viso pasaulio problema. Jo elgesys kelia pavojų laivybos laisvei ir pasaulinei prekybai“, pridūrė pareigūnas.

Tuo metu Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas liepė savo šalies diplomatams reikalauti, kad Jungtinės Tautos imtųsi veiksmų Irano atžvilgiu dėl „Irano terorizmo“.

Irano užsienio reikalų ministerija sekmadienį pareiškė, kad Izraelis „privalo nutraukti tokius nepagrįstus kaltinimus“.

„Iranas nė akimirkos nedvejodamas gins savo... interesus ir nacionalinį saugumą“, – žurnalistams per spaudos konferenciją sakė iraniečių URM atstovas Saeedas Khatibzadeh.

Laivo operatorė „Zodiac Maritime“, priklausanti Izraelio milijardieriui Eyalui Oferui, pranešė, kad per ketvirtadienį įvykusią ataką žuvo du įgulos nariai – rumunas ir Jungtinės Karalystės pilietis, dirbęs Britanijos laivų saugos bendrovėje „Ambrey“.