Šiandien, nors mirtingumo rodikliai smuko, tie patys specialistai nusiteikę dar prasčiau. Virusas, per tą laiką mutavęs, susekamas; testai ir veiksmingos vakcinos yra lengvai prieinamos, o Baltieji rūmai vadovaujasi visuotinai pripažintomis nuostatomis. Bet, įsisiautus delta atmainai, užsikrėtimų skaičiai auga 90 proc. JAV teritorijos.

Pandemija, teigia šie specialistai, žengia į naują nežinomą fazę. Beveik pusė šalies gyventojų atsisako skiepytis, nedėvi veido kaukių, o ribojimus, susijusius su koronavirusu, vadina laisvių pažeidimu. Vėl augant atvejų rodikliams, mokslininkams ir gydytojams tenka skausmingai pripažinti; šalis turi priemonių kovoti su virusu, bet didelė populiacijos dalis jų atsisako.

„Kiek dar energijos ir pastangų turi įdėti šalis, kad išgelbėtų dar daugiau gyvybių, kai patys amerikiečiai, turėdami galimybių ir priemonių išsigelbėti, to nedaro? – kalbėjo Jamesas Hodge‘as, Arizonos valstybinio universiteto Visuomenės sveikatos teisės ir politikos centro direktorius. – Mes susiduriame su visiškai kitokia pandemija.“

Nors viso labo 53 proc. JAV gyventojų yra visiškai paskiepyti nuo COVID-19, vakcinacijos tempai nuo balandžio pabaigos lėtėja. Keliose labiausiai nuo viruso nukentėjusiose valstijose, tokiose kaip Luiziana ir Arkanzasas, staiga padaugėjo vakcinacijų pirmąja doze, ir vis dėlto Jungtinės Valstijos turi daug daugiau vakcinų, nei gali jas panaudoti. Valstijos prašo tik dalelės joms paskirtų vakcinų, o nemaža dalis buteliukų išpilama.

Pavyzdžiui, Misisipės valstijoje, kurioje vakcinacijų rodiklis žemiausias visos šalies mastu – 36 proc., – beveik ketvirtadalis dozių nepanaudojama. Thomas Dobbsas, valstybės sveikatos departamento pareigūnas, kalbėdamas per liepos pabaigoje vykusią spaudos konferenciją pripažino pasijutęs bejėgis, kai pradėjo plisti delta atmaina.

„Jaučiuosi nusivylęs, piktas, susierzinęs, nusiminęs, nes per artimiausią mėnesį ar du matysime beprasmes žmonių mirtis“, – sakė jis.

Christopheris Masonas, tiriantis COVID-19 atmainų genomų sekas Niujorko medicinos centre „Weill Cornell Medical Centre“, sakė, kad valstijose, kur skiepijimosi mastas lėtesnis, mažesnės ir sekų nustatymo galimybės, dėl to sudėtingiau nustatyti viruso struktūros pokyčius.

„Ten, kur mums labiausiai reikia informacijos apie tai, kaip mutuoja virusas, mes turime jos mažiausiai“, – sakė jis.

Anot mokslininko, toks pasipriešinimas skiepams paskatino pasitraukti iš tyrinėjimų kolegas, išvargintus praėjusių metų iššūkių ir nusivylusius visuomenės vakcinų atmetimo nuotaikomis.

„Susideda daug veiksnių: ne tik užsitęsusi pandemija ir pastoviai didelis darbo krūvis, bet kartu ir visuomenės nepagarba vakcinai, kuri gali užkirsti kelią konkrečiai mus užgriuvusiai pandemijai, – sakė jis. – Jie žino, kad yra būdas jai užkirsti kelią, ir vis tiek sako, „ne, ačiū“, – tai tiesiog siutina žmones, dirbančius sveikatos apsaugos srityje.“

Jungtinės Valstijos turi daugiau nei pakankamai ne tik vakcinų – po lėtai įsisiūbavusios pradžios, – bet ir COVID testų. Ir nors testavimo apimtys šiek tiek išaugo nuo liepos pradžios, mažėjant atvejų skaičiams, mažėja ir jos. Tokios bendrovės kaip „Abbott Laboratories Inc.“ ir „Quest Diagnostics Inc.“ pranešė apie pastaraisiais mėnesiais sumažėjusią jų atliekamų COVID tyrimų paklausą, – „Abbott“ ką tik neseniai paskelbė apie beveik milijardu dolerių sumažėjusius COVID testų pardavimus.

„Kiekvienoje bendruomenėje, norint atlikti testą, galima kreiptis arba į privačias vaistines, arba į viešas testavimo struktūras, arba į savo gydytoją, – sakė Vašingtono valstijos sveikatos apsaugos sekretorius dr. Umairas Shahas. – Tas faktas, jog mažiau žmonių juos atlieka, apsunkina pastangas nustatyti protrūkius.“

Buvo patobulintas ir kontaktų atsekimas. Bet Larry Jonesas, Misūrio visuomenės sveikatos centro „Missouri Center for Public Health Excellence“ vykdomasis direktorius, teigia, kad padaugėjus atvejų, tapo sudėtingiau nustatyti užsikrėtusiuosius, tad atvejų atsekimas tampa mažiau veiksmingas.

„Mes buvome sukrėsti, kai anksčiau išgirsdavome apie didelius skaičius, netrukus vėl būsime sukrėsti“, – sakė jis.

Pasak L. Joneso, net jeigu būtų rasta pakankamai darbuotojų masiniam kontaktų atsekimui, šalies piliečiai nelinkę bendradarbiauti.

„Aš nuolat girdžiu apie atvejus, kai žmonėms paskambinama ir klausiama: „Ar jūs turėjote kontaktų...“, ir šie iškart padeda ragelį“, – pasakoja jis.

Nuo praėjusių metų birželio hospitalizacijų valstijoje padaugėjo 32 proc. per savaitę, o medicinos įstaigų pajėgumai jau vėl perkrauti, trūksta darbuotojų.

L. Joneso teigimu, intensyvios priežiūros skyriai greit prisipildo, pacientai perkeliami į aplinkines ligonines. Jis taip pat neslėpė nusivylimo visuomene.

„Mes turime galimybių kovoti su tokia kaip ši pandemija, jeigu tik visuomenė pakankamai bendradarbiautų, skiepytųsi ir darytų visa, ką privalu daryti norint užkirsti kelią ligos plitimui“, – sakė jis.

Kai kuriose vietovėse už tai atsakinga tiek vietinė valdžia, tiek piliečiai. Bent aštuoniose valstijose, įskaitant Teksasą, Jutą ir Ajovą, mokyklose uždrausta taikyti privalomą kaukių dėvėjimą: Tenesio valstijoje liepą atleistas aukšto rango pareigūnas, atsakingas už vakcinų sritį prieš pat valstijai trumpam sustabdžius
nepilnamečių vakcinaciją.

„Čia kalbama ne vien apie mūsų, kaip šalies, nesėkmę, kuri iki dabar yra katastrofiška, – mes faktiškai žengiame atgal, – apie naujausias COVID tendencijas kalbėjo J. Hodge‘as iš Arizonos valstijos.

Dalis problemos yra ta, kad nacionalinės politikos vykdomos nevienodai.

„Mes matome, kad žmonės yra pavargę nuo šio viruso ir pandemijos, kad jie nori judėti toliau, o visos šalies mastu plinta virtinė prieštaringų žinučių, – sakė U. Shahas iš Vašingtono valstijos. – Visuomenės narys, dažnas, atvirai kalbant, nelabai žino, kuo tikėti.“

J. Hodge‘as baiminasi, kad dabartinis nuolat kintančių aplinkybių kratinys – nuvargusi ir nepasitikinti visuomenė, kantrybę prarandantys sveikatos priežiūros specialistai, paliekantys savo profesionalios veiklos sritį, ir labai užkrečiamų atmainų plitimas, – gali turėti pražūtingų padarinių.

„Mes tiesiog nesusitvarkome, ir nuo to neatsiejamas pernelyg didelis sergamumas ir mirtingumas gali sukelti dar labiau katastrofiškų pasekmių nei pradiniai pandemijos atgarsiai“, – sakė jis.