Jei Kongresas patvirtins ir pasirašys įstatymo projektą, sausumos kelių, tiltų ir vandens kelių atnaujinimui bei statybai, taip pat plačiajuosčio interneto plėtrai bei švarios energijos programų vystymui bus skirtas didžiausias per šalies istoriją finansavimas.

Dviejų partijų atstovų grupė „baigė rengti infrastruktūros įstatymo projekto tekstą“, pranešė Ch. Schumeris Senatui, kuris susirinko į savaitgalio posėdį Vašingtone.

„Manau, kad Senatas gali apsvarstyti atitinkamas pataisas ir patvirtinti įstatymo projektą per kelias dienas“, – pridūrė jis.

Įstatymo projektas – kertinis prezidento Joe Bideno vidaus darbotvarkės akmuo, – yra maždaug 2,7 tūkst. puslapių apimties ir numato 1 trln. JAV dolerių finansavimą šalies infrastruktūros atnaujinimui.

Demokratų lyderiui pavyko suburti priešingoms stovykloms atstovaujančių politikų grupę, kuri derėjosi dėl įstatymo projekto.

Grupė paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame teigiama, kad įstatymo projekto tikslas yra investuoti į infrastruktūrą ir kurti darbo vietas, nedidinant mokesčių.

„Šis dviejų partijų parengtas įstatymo projektas ir mūsų bendras įsipareigojimas įveikti finišo liniją yra dar vienas įrodymas, kad Senatas gali dirbti“, – sakoma pareiškime.

Plane numatytos didžiausios per šalies istoriją federalinės vyriausybės investicijos į viešojo transporto ir geriamojo vandens bei nuotekų infrastruktūrą, didžiausias finansavimas geležinkeliams nuo nacionalinės geležinkelių bendrovės „Amtrak“ įkūrimo, taip pat didžiausios investicijos į tiltus nuo šalies greitkelių sistemos sukūrimo.

Planas taip pat turėtų padėti spręsti klimato krizę investuojant į švarios energijos projektus, tokius kaip mokyklų ir tarpmiestinių autobusų elektrifikacija, ir sukuriant instituciją, kuri prižiūrės švarios elektros energijos tinklų sukūrimą.

Kitas ambicingas J. Bideno ekonominis ir socialinis tikslas yra 3,5 trln. JAV dolerių biudžeto paketas, į kurį įeitų neeilinės sveikatos priežiūrai, švietimui, socialinei gerovei ir klimato apsaugos programoms.

Visgi demokratai nesitiki sulaukti respublikonų paramos šiam projektui.

J. Bidenas siekia užtikrinti Jungtinėms Valstijoms galimybę pasiūlyti alternatyvą Kinijos autoritariniam modeliui, tačiau norint pasiekti šį tikslą, reikia išlikti naujovių priešakyje, kartu garantuojant darbo vietas ir ekonominį stabilumą amerikiečių viduriniajai klasei.