Turkija susiduria su didžiausiais gaisrais per mažiausiai dešimtmetį, rodo oficialūs duomenys, o šiemet jau sudegė beveik 95 tūkst. ha teritorija. Tuo metu 2008–2020 metais vidutiniškai šiuo metų laikų būdavo fiksuojama 13 516 ha išdegusio ploto.

Nuo gaisrų pradžios trečiadienį jau žuvo šeši žmonės, o daugiau nei 330 yra gydomi.

Vienas turistinio Bodrumo miesto priemiestis buvo evakuotas, pranešė transliuotojas „CNN Turk“, kai stiprus vėjas atginė liepsnas iš netoliese esančio Milaso rajono.

Negalėdami išvažiuoti keliais, 540 gyventojų valtimis buvo išgabenti į viešbučius, pranešė kanalas.

Antalijos provincijos Sirtkojaus kaime dar daugiau gyventojų buvo evakuoti, pranešė transliuotojas NTV, parodęs vaizdus, kuriuose matyti dūmų debesyse stovintys namai.

Žemės ūkio ir miškininkystės ministras Bekiras Pakdemirli teigė, kad 107 iš 112 miškų gaisrų šiuo metu yra kontroliuojami, tačiau liepsnos toliau siaubia Antalijos ir Muhlos kurortinius regionus.

Praėjusį mėnesį pasiekusi rekordinį lygį, oro temperatūra regione toliau išlieka aukšta.

Generalinė meteorologijos direkcija liepos 20 dieną pietrytiniame Džizrės mieste užregistravo 49,1 laipsnio pagal Celsijų temperatūrą.

Manoma, kad pirmadienį termometrų stulpeliai Antalijoje pakils iki 40 laipsnių pagal Celsijų.

Turkijos gynybos ministerija paskelbė palydovinius vaizdus, ​​rodančius žalos mastą. Juose matyti juodi išdegę plotai ir vis dar kylantys dūmai.

Opozicija vėlai šeštadienį užsipuolė prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą, kai vaizdo įraše buvo parodyta, kaip lyderis mėtė arbatą gyventojams gaisrų nusiaubtose vietovėse.

Kitame vaizdo įraše matyti, kaip prezidentas iš autobuso meta arbatą žmonėms, stovintiems pakelėje.

„Arbata! Tai neįtikėtina. Tie, kurie prarado gėdą, nebeturi ir širdies“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė pagrindinis opozicinės Respublikos liaudies partijos (CHP) atstovas spaudai Faikas Oztrakas.

Vyriausybė taip pat buvo kritikuojama dėl gaisrams gesinti naudojamų lėktuvų trūkumo, o Turkija buvo priversta priimti pagalbą iš Azerbaidžano, Irano, Rusijos ir Ukrainos.

Ekspertai perspėja, kad klimato kaita padarys dar daugiau žalos Turkijoje ir sukels dar daugiau miškų gaisrų, jei nebus imtasi būtinų priemonių šiai problemai spręsti.

Remiantis Europos Sąjungos duomenimis, 2021 metais Turkija jau susidūrė su 133 miškų gaisrais, o 2008–2020 metais per pirmus septynis metų mėnesius kildavo vidutiniškai po 43 gaisrus.