Pradėdamas kampaniją, 60 metų Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas gavo trečiąją „Pfizer-BioNTech“ vakcinos dozę ligoninėje Ramat Gano mieste, esančiame netoli Tel Avivo.

„Pradedame revakcinaciją“, kad gyvenimas Izraelyje kuo greičiau grįžtų į normalias vėžes, po procedūros pareiškė I. Herzogas.

„Šis naujas Izraelio vyriausybės žingsnis... taip pat yra pamoka visai žmonijai, kad turime saugoti vienas kitą ir imtis būtinų veiksmų“, – pridūrė valstybės vadovas.

Izraeliečių epidemiologas iš Jeruzalės hebrajų universiteto Hagai Levine'as pripažino, kad jo šalis yra vienintelė, nusprendusi pradėti revakcinaciją – trečiosios dozės dar nėra patvirtintos nei Jungtinėse Valstijose, nei Europos Sąjungoje.

„Šis sprendimas pagrįstas ekspertų nuomone, logika, o ne tvirtais moksliniais įrodymais, bet tai normalu“, – naujienų agentūrai AFP sakė H. Levine'as.

„Visuomenės sveikatos ir medicinos srityje kartais tenka priimti sprendimą remiantis įgyta patirtimi ir argumentais“, – pridūrė ekspertas.

Greita skiepijimo kampanija leido Izraeliui birželį atšaukti daugelį suvaržymų viešiems susibūrimams, naujų COVID-19 atvejų prieaugiui sumažėjus nuo 10 tūkst. iki mažiau nei 100 per parą.

Tačiau užsikrėtimo atvejų pastarosiomis savaitėmis vėl daugėja, o uždarose viešose vietose vėl galioja reikalavimas dėvėti apsauginę kaukę.

Per didžiulę kampaniją, prasidėjusią gruodžio pabaigoje sudarius sutartis su gamintojais, dviem vakcinos – daugiausia „Pfizer-BioNTech“ – dozėmis paskiepyta jau maždaug 55 proc. iš 9 mln. gyventojų.

Tačiau apie 1 mln. izraeliečių, kuriems rezervuota vakcina, skiepytis atsisako.

Žydų valstybės skaitmeninės medicinos duomenų bazės leido greitai atlikti plataus masto tyrimus – taigi, Izraelio pradinė vakcinavimo stadija buvo viena sparčiausių pasaulyje.

Ministras pirmininkas Naftali Bennettas ketvirtadienį paskelbė apie revakcinacijos senjorams pradžią, augant nerimui dėl greitai plintančios koronaviruso delta atmainos.

Izraelis yra pirmoji valstybė, nusprendusi skiepyti trečiąja doze 60 metų ir vyresnius žmones“, – sakė 49-erių premjeras, lydėdamas I. Herzogą į vakcinacijos punktą ligoninėje.

„Kova su COVID pandemija yra pasaulinė kova. Vienintelis būdas įveikti COVID yra veikti kartu“, – pridūrė vyriausybės vadovas.

„Kartu galime nugalėti“

„Kartu reiškia dalytis informacija, kartu reiškia dalytis metodais, technologijomis, įžvalgomis ir veiksmingais žingsniais“, – pabrėžė N. Bennettas.

„Izraelis yra pasirengęs pasidalinti visa informacija, kurią galime gauti po šio drąsaus žingsnio. Kartu galime nugalėti“, – pridūrė jis.

Benjaminas Netanyahu, ilgametis premjeras, kurį birželį šiame poste pakeitė N. Bennettas, penktadienį taip pat buvo paskiepytas trečiąja doze.

Liepos viduryje Izraelis jau leido skirti trečiąją vakcinos dozę žmonėms, kuriems dėl sunkios imunosupresijos koronavirusas yra labai pavojingas.

Pasak bendrovės „Pfizer“, gaminančios Izraelyje platinamą preparatą, tyrimai rodo, kad trečioji vakcinos dozė turi neutralizuojantį poveikį prieš viruso delta atmainą.

Tačiau JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA), kurios rekomendacijomis Izraelis paprastai vadovaujasi, dar turi uždegti žalią šviesą galimybei skiepyti pagyvenusius žmones trečiąja doze.

Izraelyje per praėjusią parą nustatyta daugiau nei 2,1 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, daugiau nei 160 žmonių iš ligoninėse gydomų 286 COVID-19 pacientų lieka rimtos būklės.

Praėjusį mėnesį Izraelio sveikatos apsaugos pareigūnai paskelbė, kad skiepyti bus leidžiama 12 metų ir vyresnius vaikus. Anksčiau šią savaitę buvo pranešta, kad 5–11 metų vaikai, kuriems dėl koronaviruso gresia rimtos komplikacijos, bus imunizuojami nuo rugpjūčio 1 dienos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)