Ekspertai perspėja, kad delta atmaina galėtų sukelti susirgimų pliūpsnį, galintį artimiausiomis savaitėmis perkrauti ligonines, jei tankiai apgyvendintoje sostinėje nebus smarkiai sugriežtinti apribojimai.

„Turėjome priimti šį nelengvą sprendimą, kad išgelbėtume daugiau gyvybių“, – valstybinei televizijai sakė prezidento Rodrigo Duterte atstovas Harry Roque.

Pasak jo, nedelsiant įsigalioja draudimas lankytis restoranuose ir dalyvauti masiniuose susibūrimuose, o rugpjūčio 6 dieną sostinės regione prasidės dviejų savaičių trukmės visuotinis karantinas.

Filipinuose nustatyta jau beveik 28 tūkst. mirties nuo koronaviruso atvejų ir daugiau nei 1,5 mln. susirgimų. Pagal šį rodiklį šalis užima antrą vietą Pietryčių Azijoje, kur šiuo metu sergamumą COVID-19 labiausiai skatina delta atmainos plitimas.

Iki šiol Filipinuose patvirtinta per 200 užsikrėtimo delta varianto virusu atvejų; dauguma jų – vietinio užsikrėtimo atvejai. Nuogąstaujama, kad ši užkrečiamesnė atmaina galėtų nusiaubti Filipinus kaip jos kaimynes.

Nepriklausoma tyrėjų grupė OCTA, patarinėjanti vyriausybei dėl atsako į pandemiją, paragino nedelsiant uždaryti sostinę, nes kitu atveju naujų COVID-19 atvejų prieaugis iki rugpjūčio vidurio galėtų išaugti tris kartus.

„Tokiais tempais [sveikatos apsaugos sistema] galėtų būti perkrauta per kelias dienas“, – šią savaitę naujienų agentūrai AFP sakė OCTA specialistas Ranjitas Rye.

R. Duterte pirmadienį irgi užsiminė apie tokią galimybę, nors kalbėjo, kad šalis vargu ar gali sau leisti paskelbti griežtą karantiną. Anksčiau tokia priemonė jau sudavė skaudų smūgį ekonomikai, sunaikino milijonus darbo vietų ir paliko daugelį šeimų be pajamų.

Pranešama, kad šalies sostinės regiono, kurį sudaro 16 miestų ir viena savivaldybė, merai palaiko siūlymą įvesti karantiną, jei nacionalinė vyriausybė suteiks paramos gyventojams.

Manilos metropoline zona vadinamas sostinės regionas, taip pat aplinkinės provincijos pastarąjį kartą buvo užsidariusios kovo mėnesį, kai dėl rekordinio sergamumo COVID-19 ligoninės buvo priartėjusios prie savo pajėgumų ribos.

Anksčiau šį mėnesį sumažėjus sergamumo rodikliams, vyriausybė pirmąkart nuo pandemijos pradžios panaikino draudimą 5–17 amžiaus vaikams išeiti į lauką.

Tačiau po dviejų savaičių valdžia vėl liepė gyventojams likti namuose, specialistams patvirtinus, jog delta atmaina plinta bendruomenėse.

Suvaržymai griežtinami Pietryčių Azijos valstybei sunkiai sekantis skiepyti savo gyventojus dėl preparatų tiekimo ir logistikos problemų. Tik 7,8 mln. filipiniečių (7 proc. visų gyventojų) yra paskiepyti abiem vakcinos dozėmis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)