Kaip rodo Amerikos mokslininkų federacijos tyrėjų vertinimai, šiuo metu Kinijoje statoma apie 250 požeminių raketų šachtų. Ši išvada buvo padaryta išanalizavus iš palydovų padarytas Kinijos vakaruose statomo naujo raketų komplekso nuotraukas.

JAV Strateginių pajėgų štabas (USSTRATCOM) trečiadienį per „Twitter“ paskelbė nuotodą į dienraščio „The New York Times“ straipsnį apie federacijos išvadas, paskelbtas anksčiau šią savaitę.

„Visuomenė sužinojo, ką visą laiką kalbėjome apie pasauliui kylančią didėjančią grėsmę ir ją gaubiančią slaptumo skraistę“, – nurodė JAV branduolinį arsenalą prižiūrintis Strateginių pajėgų štabas.

Raketų leidimo įrenginių kompleksas Sindziango regione yra jau antras, apie kurį buvo pranešta šią vasarą. Birželį Kalifornijoje įsikūrusio Jameso Martino neplatinimo studijų centro tyrėjai aptiko kitą kompleksą, statomą kaimyninėje Gansu provincijoje.

Kinija šių pranešimų nekomentavo. Užklausta apie vėliausią pranešimą Užsienio reikalų ministerija atsakė, kad jai apie tai nieko nežinoma.

Šiuo metu JAV ir Kinijos santykiai yra pašliję labiausiai per kelis pastaruosius dešimtmečius. Abi šalys smarkiai nesutaria dėl virtinės klausimų, įskaitant prekybą, technologijas, kibernetinį saugumą, žmogaus teises ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo administracijos kategorišką užsienio politiką).

Kinijos branduolinių pajėgumų plėtra tikriausiai privers JAV į tai atsižvelgti, prognozuojant potencialias karines konfrontacijas dėl tokių ginčijamų teritorijų kaip Taivanas arba Pietų Kinijos jūra.

Abu numanomi kompleksai išdėstyti apie 800 kv. kilometrų teritorijoje. Požeminėse šachtose gali būti laikomos tarpžemyninės balistinės raketos. Kai šachtos smarkiai išsklaidytos, jas būtų sunkiau neutralizuoti karinio konflikto atveju. Pasak analitikų, kai kurios šachtos gali būti tik imitacijos.

„Kinijos raketų šachtų programa yra didžiausia šachtų statyba nuo JAV ir sovietų šachtų statybos per Šaltąjį karą“, – nurodė Mattas Korda ir Hansas Kristensenas, Amerikos mokslininkų federacijos ataskaitos bendraautoriai.

Taivane veikiančio Nacionalinės politiko tyrimų instituto gynybos studijų vadovas Kuo Yu-jenas sakė, kad bet kurioje šalyje tikslų raketų šachtų skaičių nustatyti labai sunku, bet vėliausiai paskelbtose palydovinėse nuotraukose matomi objektai atrodo „labai, labai panašūs“ į raketų šachtas.

Naująją ataskaitą jis apibūdino kaip JAV perspėjimą kitoms šalims, jog Kinija, plėtodama savo branduolinius pajėgumus, pažeidžia tarptautinį konsensusą eiti branduolinio nusiginklavimo link.

Šiuo dokumentu „taip pat informuojama Rusija. Jeigu Kinija didina savo raketų skaičių, ji kelia grėsmę ne vien JAV, bet ir Rusijai bei Europai“, – sakė Kuo Yu-jenas.

Didžiausius branduolinius arsenalus JAV ir Rusija šią savaitę surengė aiškių rezultatų nedavusias „strateginio stabilumo“ derybas Ženevoje, siekdamos išvengti naujų branduolinio ginklavimosi varžybų.

Kaip rodo Stokholme įsikūrusio Tarptautinio taikos tyrimų instituto vertinimai, Kinija turi apie 350 branduolinių kovinių galvučių, o JAV ir Rusija – maždaug po 6 000 tokių ginklų. Pentagonas prognozavo, kad Kinija per ateinantį dešimtmetį savo branduolinį arsenalą padidins mažiausiai dvigubai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)