Šis pareiškimas nuskambėjo nepraėjus nė parai po Pekino kaltinimų, kad Jungtinės Karalystės visuomeninė transliuotoja BBC platina „melagienas“ apie Kinijos centrinę Henano provinciją praeitą savaitę nuniokojusį pražūtingą potvynį. BBC nurodė, kad su jos žurnalistais buvo elgiamasi priešiškai.

„Jungtinės Valstijos giliai susirūpinusios dėl vis agresyvesnio sekimo, persekiojimo ir bauginimų prieš JAV ir kitus užsienio žurnalistus Kinijos Liaudies Respublikoje (KLR), įskaitant užsienio žurnalistus, nušviečiančius nuniokojimą ir gyvybių netektis, sukeltas pastarųjų potvynių Henane“, – sakoma Valstybės departamento atstovo Nedo Price'o pareiškime.

„KLR vyriausybė tvirtina mielai priimanti užsienio žiniasklaidą ir remianti jos darbą, bet jos veiksmai pasakoja kitokią istoriją“, – pabrėžė N. Price'as.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas anksčiau ketvirtadienį pavadino BBC „Melagienų transliavimo bendrove“ („Fake News Broadcasting Company“), kuri esą „užsipuola ir šmeižia Kiniją, rimtai nukrypdama nuo žurnalistikos standartų“.

BBC savo ruožtu pažymėjo, kad jos reporteriai, nušviečiantys potvynių padarinius, sulaukė aštrių replikų internete, o kiti buvo persekiojami dirbdami. „Šios atakos toliau kelia pavojų užsienio žurnalistams“, – pridūrė transliuotoja.

Britų transliuotoja rengė reportažus apie praeitą savaitę Džengdžou miestą nuniokojusius potvynius, pareikalavusius 14 žmonių gyvybių. Siaučiant stichijai daugiau kaip 500 keleivių buvo įstrigę miesto metropoliteno sistemoje, kai potvynis ją užliejo per eismo piką.

Pastaruoju metu Kinijoje didėjo nepakantumas bet kokiam neigiamam šalies vaizdavimui. Naujienų agentūros AFP žurnalistai, mėginę parengti reportažą apie užlietą metropoliteno tunelį, buvo apsupti kelių dešimčių piktai nusiteikusių vyrų ir buvo priversti ištrinti nufilmuotą medžiagą.

Zhao Lijianas ketvirtadienį teigė, jog užsienio korespondentai „Kinijoje džiaugiasi atvira ir laisva žurnalistikos aplinka“.

Tačiau žiniasklaidos laisvės gynimo organizacijos sako, kad šioje šalyje užsienio žurnalistų veikla vis labiau varžoma: reporteriai būna sekami gatvėse, patiria priekabių internetu, jiems atsisakoma išduoti vizas.

Ketvirtadienį N. Price'as ragino Kiniją nemėginti varžyti žiniasklaidos prieigos prie 2022 metų Pekino žiemos olimpinių žaidynių.

„Raginame, kad KLR veiktų kaip atsakinga šalis, besitikinti svetingai priimti užsienio žiniasklaidą ir pasaulį artėjančioms 2022 metų Pekino žiemos olimpinėms ir paralimpinėms žaidynėms“, – sakoma jo pranešime.