„Turime priemones užkirsti kelią šiai naujai COVID bangai uždaryti mūsų įmones, mokyklas, visuomenę, kaip nutiko pernai“, – sakė veteranas demokratas, pristatydamas naujas savo administracijos iniciatyvas.

Baltieji rūmai prie J. Bideno kalbą pranešė, kad visų 4 mln. federalinių darbuotojų ir kontraktininkų „bus paprašyta patvirtinti savo vakcinacijos statusą“.

Darbuotojai, nenurodę, jog yra pilnai pasiskiepiję, turės darbe dėvėti kaukes nepriklausomai nuo darbo vietos ir fizinio atstumo tarp bendradarbių, taip pat kartą ar dukart per savaitę testuotis.

Visgi reikalavimo visiems federaliniams darbuotojams privalomai pasiskiepyti nebus, nors tokia priemonė svarstyta, J. Bideno administracijai ieškant būdų apsaugoti federalinėse įstaigose dirbančius žmones ir parodyti pavyzdį privačiam sektoriui.

Tačiau pastarieji žingsniai žymi sugrįžimą prie kontroversiškų suvaržymų, nors J. Bidenas dar birželį prognozavo, kad jie liks praeityje, o Amerika galės mėgautis „laisvės vasara“ su socialiniais kontaktais ir šventėmis.

Tačiau dabar, visoje šalyje padidėjus sergamumui ir augant hospitalizacijų skaičius, amerikiečiai turi išlikti budrūs, sakė J. Bidenas.

„Pavojus dar nepraėjo, nes tai, kas šiuo metu vyksta Amerikoje, yra pandemija, nepasiskiepijusiųjų pandemija“, – kalbėjo prezidentas, kurio žodžiai neabejotinai papiktins dalį amerikiečių, atsisakančių skiepytis.

„Jei jūs iš tiesų nepasiskiepiję, esate problema – pačiam sau, savo šeimai ir su jumis dirbantiems žmonėms“, – sakė J. Bidenas.

Visgi prezidentas paragino visuomene nepolitizuoti skiepų ar kaukių klausimo.

„Tai ne raudonų ar mėlynų valstijų klausimas. Iš tiesų tai gyvybės ar mirties klausimas“, – pabrėžė jis.

Nauja direktyva JAV kariuomenei

Šalyje siaučiant dezinformacijai apie skiepus, J. Bidenas sakė, jog atėjo metas „kalbėti atvirai“ ir „faktais, mokslu bei tiesa“ išsklaidyti pseudoinformacijos kurstomą baimę.

Prezidentas faktiškai maldavo žmones pasiskiepyti, pavadindamas pandemiją širdį veliančia „Amerikos tragedija“.

„Žmonės miršta ir mirs – tie, kas galėtų to išvengti, – sakė jis. – Nepasiskiepijusieji, jums nebūtina mirt.“

J. Bidenas pranešė pavedęs Pentagonui išnagrinėti galimybę įtraukti vakcinaciją nuo COVID-19 į JAV kariams būtinų skiepų sąrašą.

Prezidentas taip pat paragino valstijų ir vietos valdžią pasiūlyti skeptiškai nusiteikusiems gyventojams po 100 JAV dolerių kaip paskatą pasiskiepyti. Anot Baltųjų rūmų, kai kurios valstijos jau sėkmingai taiko tokią praktiką.

„Jei paskatos padeda mums kovoti su šiuo virusu, manau, turėtume jas naudoti. Mums visiems naudinga, kad pasiskiepytų kuo daugiau žmonių.“

Taisyklės dėl vakcinacijos ar kaukių dėvėjimo bei reguliaraus testavimo turėtų galioti ne tik tik federalinių įstaigų darbuotojams, sakė J. Bidenas, ragindamas šiuo pavyzdžiu pasekti ir privataus sektoriaus darbuotojus.

Prezidentas taip pat pasiuntė žinią federalinių kontraktų siekiančioms įmonėms.

„Jei norite dirbti su federaline vyriausybe, paskiepykite savo darbuotojus“, – sakė jis.

J. Bidenas taip pat paragino mažas ir vidutines įmones pasinaudoti federalinėmis kompensacijomis už apmokamas laisvas dienas, suteikiamas darbuotojams, kad šie pasiskiepytų su savo šeimos nariais.

Jis paragino įrengti daugiau laikinų vakcinavimo punktų, kad artėjant naujiems mokslo metams būtų paskiepyta daugiau paauglių.

Išaugęs sergamumas pakurstė Kongrese aštrias diskusijas apie reikalavimus dėvėti kaukes, peraugusias į piktą kivirčą tarp respublikonų ir demokratų lyderių. Keli respublikonų įstatymų leidėjai atvirai nepaiso reikalavimo Kongrese dėvėti kaukes.

Atstovų Rūmų respublikonų lyderiui Kevinui McCarthy trečiadienį piktinantis, kad kaukės neveiksmingos, Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi pavadino jį „idiotu“.