Antradienį 24 metų Tong Ying-kitas buvo nuteistas už terorizmą ir raginimus atsiskirti dėl liepos 1-ąją įvykusio incidento, kai vyras važiavo motociklu iškėlęs protestų judėjimo vėliavą ir rėžėsi į tris policininkus. Incidentas įvyko kitą dieną po to, kai priimtas nacionalinio saugumo įstatymas.

Teisėjai penktadienį pasiuntė jį devyneriems metams už grotų pagal abu kaltinimus.

Ant vėliavos, kurią buvo iškėlęs Tong Ying-kitas, buvo užrašytas šūkis „Išvaduokime Honkongą – tai mūsų laikų revoliucija“. Šis šūkis buvo dažnai skanduojamas per 2019-aisiais Honkongą septynis mėnesius purčiusias didžiules antivyriausybines demonstracijas, kuriose reikalauta didesnių demokratinių laisvių, Kinijai stengiantis vis griežčiau kontroliuoti šį pusiau autonominį miestą.

Penkiolika dienų trukęs teismo procesas vyko be prisiekusiųjų – tai yra reikšmingas nukrypimas nuo Honkongo bendrosios teisės tradicijos. Nuosprendį antradienį priėmė trys teisėjai, paskirti miesto lyderės nagrinėti su nacionaliniu saugumu susijusias bylas.

Rašytinėje nutartyje teisėjai nurodė, kad ant vėliavos buvęs šūkis „galėjo pakurstyti kitus atsiskyrimo nusikaltimui“.

Anot teisėjų, Tong Ying-kitas buvo pripažintas kaltu dėl terorizmo, nes rėždamasis motociklu į policininkus jis „sukėlė rimtą pavojų viešajam saugumui“.

„Todėl pripažįstame teisiamąjį kaltu dėl abiejų kaltinamosios išvados punktų“, – sakė teisėja Esther Toh.

Šis verdiktas leis kaltintojams ir advokatams geriau suprasti, kaip Honkongo teismai planuoja interpretuoti Pekino primestą nacionalinio saugumo įstatymą, numatantį baudžiamąją atsakomybę už miglotai apibrėžtus keturių rūšių nusikaltimus: raginimus atsiskirti, ardomąją veiklą, terorizmą ir susimokymą su užsienio jėgomis.

Pagal nacionalinio saugumo įstatymą kaltinimai pareikšti jau daugiau kaip 60 asmenų, tarp kurių esama daug gerai žinomų demokratijos aktyvistų, tokių kaip Jimmy Lai – dabar jau uždaryto laikraščio „Apple Daily“ savininkas.