Portugalų premjeras Antonio Costa savo ruožtu pareiškė, kad šalis pradeda savo kelionę link „visiškos laisvės“.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, apie 5,4 mln. žmonių arba 52 proc. vyresnių kaip 16 metų Portugalijos gyventojų jau yra pilnai vakcinuoti.

Ministerijos prognozės rodo, kad tikslas pilnai paskiepyti 70 proc. gyventojų bus pasiektas per šešias savaites, o spalį jau bus vakcinuoti 85 proc. žmonių.

„Tai akimirka,.. kai galime žengti dar vieną žingsnį pirmyn, – kreipdamasis į gyventojus per televiziją sakė premjeras A. Costa. – Mėginsime vėl užkurti ekonomiką, palaipsniui, lygiagrečiai su vakcinacijos tempu.“

Ministras pirmininkas paskelbė apie tris ribojimų švelninimo etapus, kuriuos planuojama įgyvendinti per artimiausius tris mėnesius.

Nuo sekmadienio liausis galiojusios komendanto valandos, įvestos vietovėse, kur epidemiologinė padėtis prasčiausia, ir bus sušvelninti restoranų, parduotuvių ir kultūros įstaigų darbo laiko apribojimai – šios vietos galės dirbti iki 2 valandos.

Tačiau norėdami patekti į restoranus savaitgaliais ar švenčių dienomis, lankytojai privalės pateikti pažymą dėl skiepų arba neigiamą COVID-19 testą. Pažymos apie vakcinaciją ar neigiamą testo rezultatą reikės ir sporto klubų, sporto ir kultūros renginių lankytojams.

Kultūros renginiuose ketinama padidinti leidžiamų užimti vietų dalį iki dviejų trečdalių.

Darbas iš namų liks tik rekomendacija.

Nuo rugsėjo lauke nebebus privalomos apsauginės veido kaukės, taip pat vietose, kur vyksta vieši renginiai, planuojama padidinti leidžiamų užimti vietų dalį iki 75 procentų.

Barai ir naktiniai klubai, uždaryti pastaruosius 16 mėnesių, savo duris atverti galės spalį, šiuo etapu nebeturėtų likti ir kitų ribojimų.

Nuo praėjusios savaitės Portugalijoje fiksuojamas naujų paros COVID-19 atvejų mažėjimas. Ketvirtadienį pranešta apie kiek daugiau nei 3 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų.

Sergamumas COVID-19 per pastarųjų dviejų savaičių laikotarpį Portugalijoje siekia 428 atvejus 100 tūkst. gyventojų.

Hospitalizacijos dėl COVID-19 neviršija sveikatos institucijų nustatytų raudonųjų linijų.

Praėjusį mėnesį Portugalija įvedė virtinę naujų taisyklių dėl pandemijos, įskaitant lokalizuotą komendanto valandą, socialinių susibūrimų ir parduotuvių darbo laiko apribojimus, išaugus naujų atvejų skaičiui.

Pareigūnai dėl šios bangos kaltino delta koronaviruso atmainą. Delta variantui priklausė beveik visi šį mėnesį Portugalijoje tirti ėminiai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)