„Norime suteikti sau erdvės rasti ilgalaikių protokolo [dėl Šiaurės Airijos] įgyvendinimo sprendimų“, – teigė Europos Komisijos atstovė spaudai.

„Dėl šios priežasties iš tiesų nusprendėme, kad šiame etape nežengsime kito žingsnio JK atžvilgiu procese dėl pažeidimų šalinimo“, – pridūrė atstovė spaudai.

Kovo mėnesį ES pradėjo teisinį procesą prieš Londoną, kai JK atidėjo dalies iš žemyninės Didžiosios Britanijos gabenamų prekių kontrolę Šiaurės Airijos pasienyje.

Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Boriso Johnsono vyriausybė praėjusią savaitę paskelbė dokumentą, kuriame reikalaujama, kad ES iš naujo derėtųsi dėl Šiaurės Airijos protokolo, kai pastarojoje šalyje kilo riaušių ir verslo trikdžių.

„Brexito“ susitarimo protokolas dėl Šiaurės Airijos iš esmės išlaiko šią provinciją ES muitų sąjungoje ir bendrojoje rinkoje. Jame numatyta uostuose taikyti muitinės kontrolę prekėms, atkeliaujančioms į Šiaurės Airiją iš likusios Britanijos dalies. Tai kursto nepasitenkinimą tarp provincijos junionistų, patikras uostuose laikančių grėsme Šiaurės Airijos, kaip JK dalies, statusui.

ES teigia neketinanti iš naujo derėtis dėl protokolo, tačiau pareiškė norinti aptarti „lankstumą bei praktinius sprendimus kūrybiškus sprendimus, kaip būtų galima įveikti sunkumus“.

Bloko atstovė spaudai pranešė, kad jos patarėjas šiuo klausimu Marosas Sefcovicius ketvirtadienį surengs pokalbį telefonu su Didžiosios Britanijos „Brexito“ ministru Davidu Frostu, kad aptartų šį klausimą.