Pasak trijų informuotų asmenų, Rusija nusprendė, kad 40-metė A. Baerbock kelia grėsmę jos interesams po to, kai žaliųjų kandidatė prieš rugsėjo rinkimus trumpam pakilo į reitingų viršūnę. Ypač didelį susirūpinimą kelia jos pasipriešinimas „Nord Stream 2“ dujotiekio tarp Vokietijos ir Rusijos užbaigimui. Vienas Rusijos vyriausybei artimas asmuo pažymėjo, kad Kremlius būtų pasirengęs dėti daug pastangų, kad užkirstų jai kelią į kanclerio postą.

Žalieji jau perspėjo Vokietijos saugumo tarnybas apie padažnėjusias kibernetines atakas, kuriose atpažįstamas Rusijos braižas, nors jie neturi įrodymų, kad Kremlius būtų su jomis susijęs. Partijos pareigūnus pasiekė įtartini el. laiškai, kokiais paprastai siekiama įdiegti šnipinėjimo programinę įrangą, o pati A. Baerbock pakliuvo į melagingus naujienų pranešimus ir šmeižikiškas istorijas socialiniuose tinkluose, pranešė du situaciją žinantys asmenys.

Rusijai Vokietija yra pagrindinė Europos partnerė, o Berlyną Kremlius mato kaip atsvarą vyraujančiai JAV įtakai žemyne. Svarbia šios lygties dalimi iki šiol buvo rusiškai kalbanti kanclerė Angela Merkel. Ji gynė „Nord Stream 2“ projektą, nepaisydama abiejų JAV administracijų pasipriešinimo ir įtampos su Maskva dėl opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno apnuodijimo bei Rusijos užsakytos žmogžudystės viename Berlyno parke.

Tačiau A. Baerbock leistis į kompromisus neketina.

„Mums šito dujotiekio nereikia – dėl priežasčių, susijusių su klimato politika ir, be abejo, atsižvelgiant į Europos politiką, – kalbėjo ji trečiadienį žiniasklaidos forume, kurį remia laikraštis „Frankfurter Rundschau“. – Reikia turėti aiškią poziciją ir pasakyti, kad šito dujotiekio neužbaigsime.“

Kremlius baiminasi, kad A. Baerbock pergalė reikštų rimtą kliūtį Rusijos pasauliniams interesams, sugadindama jos ryšius su Vokietija ir įteikdama JAV svarų laimėjimą, teigė du asmenys, susipažinę su Rusijos lyderių mąstymu.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas neatsakė į prašymą pakomentuoti. Rusija reguliariai neigia savo kišimąsi į kitų valstybių rinkimus.

Vakarų vyriausybėms dairantis Rusijos klastos požymių, JAV žvalgybos tarnybos praėjusį mėnesį į Berlyną išsiuntė savo vyriausiąją kišimosi į rinkimus ekspertę Shelby Pierson, atstovaujančią Nacionalinės žvalgybos direktoriaus biurui (ODNI), pranešė vienas informuotas pareigūnas.

Annalena Baerbock

Kolegoms vokiečiams ji paaiškino, kad rinkimų sabotažas šiais laikais peržengia rinkimų infrastruktūros ribas ir apima kur kas sudėtingesnes dezinformacijos kampanijas bei kibernetinį karą, teigė pareigūnas. ODNI spaudos atstovas komentuoti atsisakė.

„Yra greitai sukuriamų nešvarių dalykų, kuriuos jie drąsiai kiša į RT ar kitas aiškiai su jais susijusias socialinės žiniasklaidos paskyras, – sakė Markas Galeotti, Londono Karališkojo jungtinių paslaugų instituto Rusijos žvalgybos tarnybų ekspertas, turėdamas omenyje Kremliaus finansuojamą televizijos tinklą. – Bet vėliau jie suprato, kad jei nori užsitikrinti pasitikėjimą, jiems reikia ugdyti žmones, kurie būtų profesionalūs žurnalistai, influenceriai ir žmonės, dalyvaujantys platesnėse diskusijose.“

Šiuo atžvilgiu A. Baerbock įpuolė tiesiai sabotuotojams į glėbį, sulaukusi kaltinimų, kad pagražino savo gyvenimo aprašymą ir nuplagijavo knygos, kurioje išdėstyta jos politinė vizija, ištraukas. Šie klaidingi žingsniai sukūrė palankią dirvą Rusijos agentams sustiprinti neigiamus komentarus žaliųjų adresu ir skleisti dezinformaciją, sakė du Berlyno pareigūnai.

Parama A. Baerbock per pastaruosius tris mėnesius nukrito maždaug 10 punktų, ir dabar ji atrodo veikiau kaip potenciali A. Merkel krikščionių demokratų koalicijos partnerė, nei galima kanclerė.

Kremliaus įrankių rinkinys, naudotas paremti prezidento Donaldo Trumpo pergalę 2016 m. rinkimuose, apima dezinformacijos kampanijas socialiniuose tinkluose ir vadinamąsias įsilaužimo ir nutekinimo operacijas, pasitelkiant programinę įrangą, skirta nutekinti jautrią informaciją, kuri vėliau tinkamu momentu gali būti išplatinta, sakė žmonės.

Rusijos pareigūnai yra įsitikinę, jog turi pakankamai informacijos, kad būtų galima pakenkti A. Baerbock karjerai, sakė kitas Kremliui artimas asmuo, kritikuodamas ją kaip politiškai naivią ir pernelyg prijaučiančią JAV.

Žalieji kalba apie „nerimą keliančius kibernetinių atakų požymius“, o partijos atstovai pastebėjo išaugusį interneto svetainių, susietų su Kremliumi, aktyvumą puldinėjant atskirus žaliųjų politikus, sakė partijos atstovas Janas Hoeltingas.

Pasak partijai artimo asmens, įstatymų leidėjai ir Vokietijos Bundestago darbuotojai pastebėjo internetinio sukčiavimo atvejų padažnėjimą. Kai kurie taikiniai gavo el. laiškus su artimo pažįstamo vardu ir sveikinimu temos eilutėje. Tokiuose pranešimuose dažnai būna įdiegta kenkėjiška programa arba programinė įranga, kuri galėtų šnipinėti partijos sistemas.

Nord Stream-2

Vokietijos kontržvalgyba šią techniką laiko dar vienu įprastu Rusijos triuku. Įsilaužėliai pirmiausia atakuoja žemesnio rango partijos narius, kurie yra labiau pažeidžiami ir gali padėti jiems užsitikrinti prieigą prie aukštesnio rango pareigūnų.

Vokietijos kontržvalgyba aiškiai įspėjo apie kibernetinių atakų grėsmę, kurios galima tikėtis iš Rusijos prieš rugsėjo 26 d. rinkimus – įskaitant grupuotę „APT 28“, dar vadinamą „Fancy Bear“, kuri turi ryšių su karine žvalgyba.

Vokietijos valstybinės ir politinės struktūros susiduria su „iš esmės padidėjusiu rizikos potencialu“ iš Maskvos pusės, teigiama Federalinio Konstitucijos apsaugos biuro metinėje ataskaitoje.

Prieš A. Baerbock buvo surengta ir dezinformacijos kampanijų. Vienas „Facebook Inc.“ išplatintas įrašas tvirtino cituojantis A. Baerbock sakant, neva norint suteikti paramą pabėgėliams, reikia panaikinti „našlės pensiją“.

Tyrimų svetainė „Correctiv“ gegužės mėnesį pranešė, kad įrašu per vieną dieną buvo pasidalinta 2800 kartų, nors niekas viešai nesvarstė, kad už jo galėtų stovėti rusai. Žalieji tokia politika neužsiima.

Panašių pranešimų su suklastotomis citatomis ir A. Baerbock nuotraukomis socialinėse platformose, įskaitant „Facebook“, „Twitter“, „WhatsApp“ ir „Telegram“, po jos nominavimo nuolat daugėja, teigia žaliųjų atstovas J. Hoeltingas.

Remiantis šeštadienį „Der Spiegel“ paskelbtu tyrimu, A. Baerbock ir Žaliųjų partija sulaukia kur kas daugiau socialinės žiniasklaidos atakų nei A. Merkel krikščionys demokratai arba socialdemokratai. Remiantis analizei atrinktais socialinės žiniasklaidos įrašais, priskiriamais neapykantos kurstymui, „Spiegel“ suskaičiavo daugiau nei 63 000, nukreiptų į A. Baerbock – tris kartus daugiau nei į CDU kandidatą ir lyderį Arminą Laschetą. SPD kandidatą Olafą Scholzą puolė vos 4000 tokio pobūdžio įrašai.