Drebėjimo, įvykusio 22 val.15 min. vietos (ketvirtadienį 9 val. 15 min. Lietuvos) laiku epicentras buvo už 91 km į pietryčius nuo Perivilio gyvenvietės, nurodė USGS. Jo židinys glūdėjo apie 47 km gylyje.

Perspėjimas dėl cunamių galioja Aliaskos pietinei pakrantei ir Aliaskos pusiasaliui.

„Per ateinančias tris valandas palei kai kurias pakrantes galimos šio žemės drebėjimo sukeltos pavojingos cunamio bangos“, – sakoma JAV Cunamių perspėjimo sistemos pranešime.

Perivilis yra už 795 km nuo Ankoridžo – didžiausio Aliaskos miesto.

Apie cunamio grėsmę perspėjančios sirenos gaudė netoli Aliaskos krantų esančioje Kodjako saloje, turinčioje apie 6 000 gyventojų.

Vietos radijas KMXT nurodė, kad cunamis, jeigu jis susidarys, turėtų smogti Kodiakui apie 23 val. 55 min. (10 val. 55 min. Lietuvos laiku).

Žurnalistų ir Kodjako gyventojų socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti žmonės, važiuojantys tolyn nuo pakrantės, ir girdimos pavojaus sirenos.


Perspėjimas apie cunamių grėsmę taip pat buvo paskelbtas Havajuose. Gyventojai raginami neiti į paplūdimius.

Per pusantros valandos po pirminio galingo žemės drebėjimo buvo užfiksuoti penki pakartotiniai smūgiai, iš kurių stipriausias siekė 6,2 balo, informavo USGS.

Spalį šiame regione įvykęs 7,5 balo žemės drebėjimas sukėlė cunamio bangų Aliaskos pietinėje pakrantėje, bet tąsyk žmonės nenukentėjo.

Aliaska priklauso dideliu seisminiu ir vulkaniniu aktyvumu pasižyminčiai zonai, vadinamai Ramiojo vandenyno „ugnies žiedu“.

1964 metų kovą Aliaską supurtęs 9,2 balo žemės drebėjimas buvo stipriausias, kada nors užregistruotas Šiaurės Amerikoje. Tąsyk buvo nuniokotas Ankoridžas, o susidaręs cunamis smogė Aliaskos įlankai, JAV Vakarų pakrantei ir Havajams. Per žemės drebėjimą ir cunamį žuvo daugiau kaip 250 žmonių.