Jų manymu, dėl tokios situacijos kalti rusų turistai, masiškai plūstantys į Turkijos kurortus, skelbia delfi.ee.

Šiuo metu didžioji dalis užsikrėtimų koronaviruso delta atmaina fiksuojama Antalijoje.

„Dėl nekontroliuojamo turistų iš Rusijos srauto sustabdyti naujos bangos nepajėgiame“, – prisipažįsta Antalijos medicinos rūmų prezidentė medicinos profesorė Nursel Sahin.

Kaip rašo portalas evrensel.net, Turkija baiminasi, kad epidemiologinė situacija dėl plintančios koronaviruso delta atmainos gali dar labiau suprastėti.

Kadangi šalyje poilsiautojams visi apribojimai panaikinti, į žymiuosius Turkijos kurortus kasdien atkeliauja dešimtys tūkstančių turistų iš Rusijos, kurioje siaučia naujoji COVID-19 atmaina.

N. Sahin teigimu, į Antaliją kasdien atvyksta 40–50 tūkstančių turistų, kurių sveikatos būklę patikrinti yra tiesiog neįmanoma. Nerimą kelia faktas, kad tarp šių žmonių veikiausiai yra viruso platintojų.

„Viešbučiai sausakimši, kruizų skaičius smarkiai išaugo. Kai šitaip nesilaikoma jokių atsargumo priemonių, nauja epidemijos banga mūsų šalyje prasidės dar neatėjus rugsėjui. Mes esame karinėje parengtyje“, – įspėja N. Sahin.

„Rusijoje vakcinacijos tempai lėti. Paskiepyta tik apie 10 proc. gyventojų. Neseniai suteiktas leidimas vykdyti užsakomuosius skrydžius iš 45 skirtingų Rusijos krypčių. Turistų iš Rusijos labai daug! Taip, pajamų iš turizmo ir užsienio valiutos mums reikia, tačiau epidemiologinių priemonių atžvilgiu egzistuoja didžiulis kontrolės trūkumas“, – pridūrė profesorė.

Visgi kai kuriems atvykėliams Turkijoje vis dar taikomi ribojimai. Tad, tarkime, griežtos priemonės taikomos atvykstantiems iš Indijos, Nepalo ir Brazilijos – šalių, priklausančių vadinamajai „raudonajai pavojaus zonai“.

„Tokias pat priemones būtina taikyti ir atvykstantiems iš Rusijos. Mes žinome, kad ten siaučia koronaviruso delta atmaina, vakcinacijos tempai labai lėti, o atvejų ir mirčių skaičius tik auga. Nepaisant to, atvykstantiems iš Rusijos netaikomi jokie ribojimai ir rimtos kontrolės priemonės, mat svarbiausiu dalyku laikomos iš turizmo gaunamos pajamos“, – piktinasi N. Sahin.

Pasak profesorės, vasaros pradžioje Antalijoje sergamumas koronavirusu sumažėjo, tačiau dėl milžiniškų atvykstančių turistų srautų naujų COVID-19 atvejų fiksuojama vis daugiau.

„Dabar šalyje vyksta vakcinacijos procesas, žmonės skiepijami netgi atvirose erdvėse“, – pridūrė N. Sahin.

Tačiau gydytojai visgi tikrina, kad suvaldyti viruso ir visiškai įveikti susirgimo jie nepajėgs, jei artimiausiu metu turistų situacija nepasikeis.

„Daugelis poilsiautojų nesilaiko absoliučiai jokių taisyklių, pateikti jiems rekomendacijų ar patarimų beviltiška. O virusas tokiu būdu vis plinta“, – apibendrino N. Sahin.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)