JK „Brexito“ ministras Davidas Frostas anksčiau reikalavo, kad būtų atlikta reikšmingų pakeitimų jo paties suderėtame Šiaurės Airijos protokole, nurodydamas, kad „viskas negali likti taip, kaip šiuo metu yra“. Jis paragino ES laikinai nutraukti inicijuotą teisinį procesą prieš JK, kol bus deramasi dėl pakeitimų.

EK atstovė antradienį nurodė, kad teisinio proceso pauzė bus panaudota apsvarstyti JK pateiktus pasiūlymus, ir pridūrė: „Nors ES nepersiderės dėl protokolo, mes esame pasirengę išspręsti visus klausimus, susijusius su praktiniu protokolo įgyvendinimu“.

„Kad galėtume suteikti reikiamą erdvę aptarti šiuos klausimus ir rasti ilgalaikių sprendimų protokolo įgyvendinimui, nusprendėme nesiimti kito kovą pradėtos pažeidimo procedūros etapo“, – teigė atstovė.

JK vyriausybės atstovė savo ruožtu nurodė: „Iš EK sulaukėme konstruktyvaus atsako dėl mūsų prašymo sustabdyti esamus procesus.“ Ji pridūrė, kad JK tikisi artimiausiomis savaitėmis pradėti derybas su ES.

Vadovaujantis į „Brexito“ susitarimą įtraukiamu Šiaurės Airijos protokolu, pastaroji šalis išlieka ES Bendrojoje rinkoje.

Tai reiškia, kad, atliekant iš JK į šią šalį siunčiamų prekių patikras, kai kurie produktai gali būti neįleisti, jei jie neatitinka ES taisyklių.

Protokolas buvo suderėtas, siekiant užtikrinti, kad tarp Šiaurės Airijos ir Airijos neiškiltų „kietoji“ siena, tačiau dėl jo galiausiai iškilo prekybos barjeras Airijos jūroje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)