Praėjus kelioms valandoms po incidento įspėjimas gyventojams neiti į lauką buvo atšauktas.

Lėverkuzeno mieste esančiame „Chempark“ komplekse sprogimas driokstelėjo maždaug 9 val. 40 min. vietos (10 val. 40 min. Lietuvos) laiku. Per jį buvo sužeistas mažiausiai 31 žmogus, informavo kompleksą valdanti įmonė „Currenta“.

Visi nukentėjusieji yra komplekso darbuotojai.

Antradienį vakare „Currenta“ pranešė, kad gelbėtojai aptiko antros sprogimo aukos kūną. Įmonė taip pat nurodė, kad dingusiais laikomi penki darbuotojai. Anksčiau skelbta, kad dingo trys žmonės.

„Dingusiųjų toliau intensyviai ieškoma. Deja, viltys rasti juos gyvus mažėja“, – antradienį sakė komplekso vadovas Larsas Friedrichas.

Po sprogimo, kurio garsas buvo girdimas už kelių kilometrų, virš komplekso pakilo tirštas juodų dūmų debesis. Sprogimo priežastis vis dar nežinoma.

Vokietijos civilinės saugos sistema NINA išplatino perspėjimą aplinkinių vietovių gyventojams apie „ekstremalų pavojų“ ir paragino žmones užsidaryti langus bei duris.

Sprogimas įvyko „Chempark“ atliekų deginimo įmonės teritorijoje Lėverkuzeno Biūrigo rajone. Ši teritorija atskirta nuo pagrindinio pramonės parko, kur veikia daug chemijos pramonės įmonių, įskaitant „Bayer“, „Lanxess“ ir „Evonik Industries“.

„Tragiška nelaimė“

„Esame giliai sukrėsti šios tragiškos nelaimės“, – sakė „Chempark“ vadovas L. Friedrichas.

Ekspertai bando nustatyti dūmų sudėtį, sakė jis. Paklaustas, ar dūmuose gali būti toksiškų dujų, L. Friedrichas atsisakė spėlioti, tačiau nurodė, jog kol kas nieko negalima atmesti.

Miesto meras Uwe Richrathas sakė, kad tai „tamsi diena Lėverkuzeno žmonėms“.

Jis nurodė, kad miesto Biūrigo ir Opladeino rajonuose bus uždarytos vaikų žaidimų aikštelės. Gyventojams taip pat patariama nevalgyti vaisių ir daržovių iš savo sodų.

Antradienį vakare miesto administracija nurodė, kad visą dieną vykdyti oro kokybės matavimai neparodė padidėjusio taršos lygio, todėl įspėjimas gyventojams neiti į lauką atšaukiamas. Vėliausiai iš savo namų leista išeiti žmonėms, gyvenantiems arčiausiai sprogimo epicentro Biūrigo rajone.

Visgi gyventojams patarta neliesti ir nemėginti valyti jokių suodžių dalelių, kol ekspertai atliks išsamesnius tyrimus.