Armėnijos gynybos ministerija trečiadienį pranešė, kad šalies sienos su Azerbaidžanu šiaurės rytų ruože įsiplieskė susirėmimų, per kuriuos buvo sužeisti mažiausiai du armėnų kariai.

„Liepos 28 dieną nuo 3 val. 40 min. (vietos, 2 val. 40 min. Lietuvos laiku) Azerbaidžano ginkluotųjų pajėgų padaliniai surengė provokaciją ir nutraukė paliaubų režimą Armėnijos ir Azerbaidžano sienos šiaurės rytiniame ruože. Vyksta lokalūs susirėmimai“, – sakoma ministerijos pranešime.

„Iki 7 val. 30 min. (6 val. 30 min.) Armėnijos pusėje buvo sužeisti du žmonės, duomenys dėl dar penkių karių tikslinami“, – nurodė ministerija.

Armėnijos žmogaus teisių ombudsmenas Armanas Tatojanas teigė, kad azerbaidžaniečiai apšaudė kelias Armėnijos pasienio gyvenvietes.

„Ombudsmeno biuras gavo pranešimų iš Verin Šoržos ir Kuto gyvenviečių Geharkuniko rajone, kad Azerbaidžano ginkluotosios pajėgos pradėjo intensyvų apšaudymą. Pranešimuose pažymima, kad Azerbaidžano kariai taikliai apšaudo gyvenvietes“, – per „Facebook“ parašė pareigūnas.

A. Tatojanas pridūrė, kad išsiuntė pranešimų tarptautinėms organizacijoms, ragindamas jas „imtis ryžtingų veiksmų, kad būtų nutrauktas Armėnijos gyvenviečių apšaudymas“.

Baku savo ruožtu pranešė, kad du Azerbaidžano kariai buvo sužeisti per Armėnijos pajėgų apšaudymą Kelbečero rajone.

Azerbaidžano gynybos ministerijos duomenimis, Armėnijos pajėgos maždaug nuo 0 val. 50 min. (antradienio 23 val. 50 min. Lietuvos laiku) iš kelių vietų Vardeniso rajone intensyviai apšaudė azerbaidžaniečių pozicijas Kelbečero rajone. Ministerija nurodė, kad šaudyta iš šaulių ginklų ir raketinių granatsvaidžių.

Pernai rudenį šešias savaites vykęs Armėnijos ir Azerbaidžano karas dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono nusinešė maždaug 6,5 tūkst. gyvybių ir baigėsi paliaubų susitarimu, kuriam tarpininkavo Rusija. Pagal susitarimą Jerevanas atidavė dalį teritorijų, kurias jis kontroliavo pastaraisiais dešimtmečiais.

Įtampa tarp Baku ir Jerevano vėl išaugo gegužę, kai Armėnija apkaltino Azerbaidžano kariškius kirtus jos pietinę sieną „apsiausti“ ežero, kuriuo dalijasi abi šalys.

Ir Baku, ir Jerevanas kartais praneša apie susišaudymus prie sienos.

Kalnų Karabachas, kuriame gyventojų daugumą sudaro armėnai, tarptautinės bendruomenės yra pripažįstamas Azerbaidžano dalimi.

Armėnų separatistai Kalnų Karabache atsiskyrė nuo Azerbaidžano žlugus Sovietų Sąjungai, o kilęs konfliktas nusinešė apie 30 tūkst. gyvybių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)