„Belsat“ informaciniai resursai pripažinti ekstremistiniais. Tokį sprendimą liepos 27 dieną priėmė Gomelio Železnodorožno rajono teismas. Pagrindu tam tapo Gomelio srities VRM GUBOPiK (Kovos su organizuotu nusikalstamumu ir korupcija vyriausiosios valdybos) patikrinimo medžiaga“, – sakoma ministerijos pranešime.

„Primename, kad informacijos iš ekstremistinių šaltinių platinimas (dalijimasis) užtraukia administracinę atsakomybę ir bausmę – baudą arba areštą“, – priduriama jame.

Anksčiau šį mėnesį Baltarusijos teisėsauga surengė kratas pas kelis „Belsat“ žurnalistus. Buvo sulaikyti su kanalu bendradarbiaujantys Ana Haleta ir Iharis Iljašas. A. Haleta buvo paleista liepos 23-ąją, o I. Iljašas – liepos 26 dieną.

I. Iljašo žmona Kaciaryna Andrejeva anksčiau buvo nuteista kalėti dvejus metus už tiesioginę vaizdo transliaciją per protestus prieš Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą.

„Belsat“ – baltarusių kalba transliuojanti palydovinė televizija. Ji buvo įsteigta pagal Lenkijos užsienio reikalų ministerijos ir Lenkijos visuomeninės televizijos (TVP) susitarimą.

2014 metais Baltarusijos Aukščiausiasis Teismas įpareigojo lenkų televiziją nebenaudoti prekės ženklo „Belsat“ vykdant transliacijas šalies teritorijoje.

Televizija nėra akredituota Baltarusijoje.

Pastarosiomis savaitėmis Baltarusijos saugumo tarnybos kratas virtinės žmogaus teisių ir opozicijos grupių bei nepriklausomos žiniasklaidos biuruose ir namuose, A. Lukašenkos režimui tęsiant susidorojimą su kitaminčiais ir dusinant pilietinę visuomenę.

A. Lukašenka, nepertraukiamai vadovaujantis Baltarusijai nuo 1994 metų, buvo paskelbtas pernai rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų nugalėtoju. Opozicija ir Vakarų šalys šių rinkimų nepripažino laisvais ir teisingais, o perspektyva, kad autoritarinis lyderis dirbs šeštą kadenciją iš eilės, Baltarusijoje išprovokavo beprecedentę protestų bangą.

Baltarusijos valdžia į opozicijos demonstracijas sureagavo itin griežtomis priemonėmis: milicija sulaikė per 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai protestuotojų skundėsi patyrę jėgos struktūrų pareigūnų smurtą.

Svarbiausi opozicijos veikėjai buvo įkalinti arba priversti palikti šalį, nepriklausomų žiniasklaidos priemonių redakcijos buvo apieškotos, o jų žurnalistai – areštuoti.

Nuo liepos 10 dienos Baltarusijos žurnalistų namuose, redakcijose, nevyriausybinėse organizacijose ir pas teisių gynėjus buvo surengta per 60 kratų. Tyrimų komitetas kratas žiniasklaidos priemonėse ir nevyriausybinėse organizacijose aiškino jų sąsajomis su šešėlinėmis finansų schemomis.