„Žinome, kad yra įrodymų dėl koordinuotos planuotos atakos. Žinome, kad vyrai ir moterys, kurie šturmavo Kapitolijų, norėjo sutrikdyti taikų valdžios perdavimą šioje šalyje“, – pareiškė B. Thompsonas per pirmą komiteto posėdį.

Praėjus pusmečiui po to, kai D. Trumpo šalininkų minia šturmavo Amerikos demokratijos citadelę, surengdama rimčiausią ataką prieš Kongresą nuo 1812 metų, šalies visuomenė per pirmąjį specialiojo komiteto, atsidūrusio politinių rietenų epicentre, posėdį išgirs apie iššūkius, su kuriais teko susidurti teisėsaugininkams.

Įstatymų leidėjai išklausys policijos pareigūnus, užpultus įniršusių riaušininkų, kurie įsiveržė į Kapitolijaus kompleksą, ieškodami D. Trumpo oponentų, tokių kaip Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, ir siekdami sutrukdyti patvirtinti Joe Bideno pergalę lapkritį vykusiuose prezidento rinkimuose.

D. Trumpas pirmadienį pareiškė, kad šis tyrimas „suklastotas ir šališkas“. Jis taip pat pabandė suversti kaltę N. Pelosi dėl nesugebėjimo apsaugoti Kapitolijų nuo jo šalininkų.

Per antradienio posėdį parodymus duos keturi policijos pareigūnai, tarp jų riaušininkų elektrošoku apsvaigintas ir sumuštas Vašingtono policininkas Michaelas Fanone.

M. Fanone, kurį per riaušes ištiko širdies smūgis, JAV žiniasklaidai sakė, kad tie susirėmimai prilygo „brutaliausioms, aršiausioms kirstynėms“ per visą jo gyvenimą.

Parodymus taip pat duos Kapitolijaus policijos pareigūnas Harry Dunnas, anksčiau sakęs, kad riaušininkai, daugelis kurių siejami su ultranacionalistų ir baltųjų viršenybės šalininkų grupėmis, jam ir jo kolegoms žėrė rasistinius įžeidimus.

Per Kapitolijaus šturmą sausio 6 dieną žuvo penki žmonės, dešimtys policijos pareigūnų buvo sužeisti.