Trafalgaro aikštėje liepos 24-ąją įvykusioje demonstracijoje dalyvavo keli tūkstančiai žmonių, jie išreiškė nepasitenkinimą karantinu, skiepais ir vadinamaisiais skiepų pasais, kurie gali būti privalomi visiems norintiems dalyvauti laisvalaikio renginiuose.

Demonstracijos metu dalyviams kalbėjo Kate Shemirani, žinoma dėl savo priešiškos nuostatos medicinai, skiepams ir įvairių sąmokslo teorijų platinimo.

Šeštadienį sakydama kalbą dalyviams ji palygino NHS darbuotojus su karo nusikaltėliais nacistais ir paragino žmones jai atsiųsti vardus ir pavardes medikų, kurie dirbo kovodami su koronaviruso pandemija. Prašyta detalių ne tik apie medikus, bet ir slaugytojus, kam duomenys bus panaudoti – neaišku.

„Daktarai ir slaugai stojo prieš Nurembergo teismą ir buvo pakarti“, – šeštadienio demonstracijoje sakė Kate Shemirani.

Kate Shemirani

Būtent dėl šio jos poelgio į policiją kreipėsi moters sūnus Sebastianas Shemiranis, kuris paragino patraukti motiną atsakomybėn – vaikinas baiminasi, kad medikų saugumui kyla grėsmė, mat į NHS darbuotojus gali nusitaikyti ir jiems pakenkti sąmokslo teorijų aktyvistai.

Jaunuolis su savo motina negyvena jau penkerius metus ir vadina ją pamišusia dėl nepagrįstų teorijų, kurias jis vadina „medicinine beprotybe“.

Radijo stočiai BBC5 jis atskleidė, kaip moteris tokia tapo.

Anot vaikino, 2010 metais slauge dirbusiai jo mamai buvo diagnozuotas vėžys, nuo to momento ji pradėjo aktyviai domėtis alternatyviomis terapijomis ir galiausiai ėmė smerkti visą medicinos sistemą, įtikėjo, jog ji sukurta tam, kad „žmonės būtų mažiau sveiki“.

Tačiau koronaviruso pandemijos metu ji atsiskleidė kaip aktyvi skiepų priešininkė, tam ji turi naują paaiškinimą: sako, jog vakciną žmonėms siuntė velnias.

„Ji jau nemano, kad viskam diriguoja šešėlinė milijardierių grupė, ji mano, kad čia veikia pats velnias. Aš nejuokauju. Ji tikrai tiki, kad visa tai pasiųsta paties velnio“, – pasakojo S. Shemiranis.

Jis savo motiną apibūdino kaip „narcizišką“ ir „šiek tiek kompoleksuotą“ moterį, įtikėjusią, jog likimas jai lėmė „kautis šioje kovoje“.

Kate Shemirani

Paskutinį kartą prieš 2 mėnesius ją lankęs vaikinas tikino, kad mama buvo labai pasikeitusi.

„Kai žiūri į jos akis... ji jau ne tas pats žmogus“, – sakė jis.

K. Shemirani už tikrovės neatitinkančios informacijos apie COVID-19 buvo išbraukta iš medicinos darbuotojų registro, dėl tos pačios priežasties jos teises apribojo socialiniai tinklai.

Moteris siekia suburti kuo daugiau sekėjų.

„Pastaruosius pusantrų metų ją supa tik tie žmonės, kurie jai pritaria ir ją garbina. Nėra vilties“, – sakė moters sūnus.

S. Shemiranis mano, kad būtina užkirsti kelią tam, ką jo motina daro viešumoje, o geriausias būdas šiam tikslui pasiekti – tirti jos elgesį pagal galiojančius teisės aktus.

„Jeigu neegzistuoja tokie įstatymai, pagal kuriuos jos elgesys yra neteisėtas, reikėtų kalbėti apie tokių teisės aktų sukūrimą“, – nuomone dalijosi vaikinas.

Moters pareiškimus demonstracijoje jau pasmerkė Londono meras Sadiqas Khanas ir premjero rezidencija.

Londono policija taip pat išplatino atskirą pranešimą dėl tokių kalbų.

„Mums yra žinoma apie vaizdo įrašą, kuris cirkuliuoja internete ir parodo kalbą, pasakytą Trafalgaro aikštėje šeštadienį, liepos 24-ąją. Pareigūnai pradėjo tyrimą ir aiškinasi, ar buvo įvykdyti nusikaltimai. Sulaikytų žmonių nėra“, – rašoma pranešime.