Smurtas smarkiai išplito nuo gegužės pradžios, kai sukilėliai suintensyvino operacijas, einant į pabaigą galutiniam JAV vadovaujamų užsienio pajėgų išvedimui.

Pirmadienį paskelbtoje ataskaitoje, kurioje pateikiama pirmojo 2021-ųjų pusmečio civilių aukų statistika, JT Pagalbos Afganistanui misija (UNAMA) perspėjo, kad skaičiai pasieks aukščiausią vienerių metų lygį nuo tokių duomenų skelbimo pradžios prieš daugiau nei dešimtmetį.

Misija taip pat nurodė, kad Afganistano kariai ir vyriausybę palaikančios pajėgos yra atsakingos už ketvirtadalį visų civilių aukų.

„Šiemet beprecedentis skaičius Afganistano civilių gyventojų pražus ir bus suluošinti, jei vis augantis smurtas nebus nutrauktas“, – nurodė UNAMA vadovė Deborah Lyons pareiškime, išplatintame kartu su ataskaita.

„Prašome Talibano ir Afganistano lyderių atkreipti dėmesį į niūrią ir šiurpinančią konflikto trajektoriją bei jos pražūtingą poveikį civiliams gyventojams“, – priduriama pareiškime.

Remiantis UNAMA ataskaita, per pirmąjį šių metų pusmetį buvo nužudyti maždaug 1 659 taikūs gyventojai, o dar 3 254 nukentėjo – tai yra apie 47 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Dokumente taip pat pažymima, kad civilių aukų skaičius buvo ypač padidėjęs gegužę ir birželį – pradiniu dabartinių Talibano puolimų laikotarpiu. Tuomet 783 taikūs gyventojai žuvo, o dar 1 609 buvo sužeisti.

„Ypač šokiruoja ir didelį nerimą kelia tai, kad moterys, berniukai ir mergaitės sudaro beveik pusę visų civilių aukų“, – pabrėžė ataskaitos autoriai.

UNAMA apkaltino antivyriausybinius elementus dėl 64 proc. civilių aukų žūties. Įtariama, kad maždaug 40 proc. visų aukų nužudė talibai, o beveik 9 proc. – džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Apie 16 proc. aukų nukovė „nenustatyti“ antivyriausybiniai elementai.

Talibanas JT ataskaitą atmetė

UNAMA duomenimis, maždaug 11 proc. civilių gyventojų žuvo nuo „kryžminės ugnies“, o atsakingų šalių nustatyti nepavyko.

Per besitęsiantį Talibano puolimą sukilėliai užėmė pusę Afganistano rajonų ir sienos perėjų, taip pat apsupo kelias provincijos sostines.

Kautynės daugiausia vyksta kaimo vietovėse, kur kasdien susiremia vyriausybės ir sukilėlių pajėgos.

Talibanas šią JT ataskaitą atmetė.

„Per pastaruosius šešis mėnesius IE [Islamo emyrato] modžahedai niekur sąmoningai nežudė civilių ir nevykdė išpuolių, galėjusių nulemti aukas tarp civilių“, – teigiama islamistų judėjimo pareiškime.

Minima JT ataskaita paskelbta visame Afganistane tęsiantis kautynėms, o Pakistano kariuomenei pirmadienį pranešus, kad mažiausiai 46 afganų saugumo pajėgų nariai pabėgo į Pakistaną prašydami prieglobsčio.

Vis dėlto Afganistano saugumo pajėgos tokį teiginį pavadino „neteisingu“.

Praėjusią savaitę žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ pranešė, jog esama „vis daugiau įrodymų“, kad talibai jų užimtose teritorijose vykdo žiaurumus civilių gyventojų atžvilgiu. Viena tokių vietovių tapo Spin Boldakas – netoli Pakistano sienos esantis miestas, kurį sukilėliai atkovojo anksčiau šį mėnesį.

Afganistano saugumo pajėgų atstovas Ajmalas Omaras Shinwari pareiškė, kad Talibanas pastarosiomis dienomis Spin Boldake „išvedė iš namų“ apie 400 žmonių ir kad 100 iš jų buvo nužudyti.

Pareigūnas nepateikė informacijos apie likusiųjų 300 likimą.

Tuo metu UNAMA atkreipė dėmesį, kad atsinaujino religinių motyvų paskatinti išpuoliai prieš šalies šiitų hazarų bendruomenę. Per tokias atakas žuvo jau 143 žmonės.