Liepos 7 d. elektroniniame laiške Argentinos prezidento Alberto Fernandezo patarėja Cecilia Nicolini rašo, kad Rusija tinkamai nesilaikė įsipareigojimų dėl antrosios „Sputnik V“ skiepų dozės tiekimo. Taigi šiame žiniasklaidos priemonėse publikuotame jos elektroniniame laiške Rusijos valdžia įspėjama, kad dėl tiekimo vėlavimų Argentinos valdžiai lieka labai nedaug galimybių tęsti šią kovą ir vykdyti pradėtą projektą.

„Mums kaip valstybės tarnautojams gresia teisinis persekiojimas dėl šių vėlavimų, kyla rizika vyriausybei, – C. Nicolini rašo vienam iš valstybinio Rusijos tiesioginių investicijų fondo vadovų Anatolijui Bravermanui, turėdama galvoje tarp Argentinos ir Rusijos atstovų įvykusį pokalbį. – Mes ir vėl atsidūrę visiškai kritinėje situacijoje.“

A. Fernandezo spaudos atstovybė neskubėjo reaguoti į kelias gautas užklausas dėl komentaro. Prieš kelias dienas radijo interviu C. Nicolini patvirtino šio elektroninio laiško autentiškumą ir pridūrė, kad abi valstybės reguliariai bendrauja.

Rusijos tiesioginių investicijų fondas į užklausas dėl komentarų nereagavo.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas teigė, kad „Sputnik“ skiepų tiekimo vėlavimai Argentinoje – tai būtinybės spartinti vakcinaciją šalies viduje dėl augančių atvejų skaičių rezultatas.

„Mes visada sakėme, kad pagrindinis mūsų prioritetas – užtikrinti skiepijimą Rusijos gyventojams“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

D. Peskovo teigimu, Rusijos tiesioginių investicijų fondas išspręs visus su skiepų tiekimu užsienio užsakovams susijusius nesklandumus.

Argentinos vyriausybė – viena iš anksčiausiai ir su didžiausiu entuziazmu pasiryžusių naudoti rusų gamybos „Sputnik V“ vakcinas. Dar praėjusių metų gruodžio mėn. pabaigoje šioje šalyje gyventojai imti skiepyti „Sputnik V“, nors reikalingų bandymų su šiais skiepais atlikta nebuvo.

Argentina jau yra gavusi beveik 12 mln. šios vakcinos dozių – 9,4 mln. iš jų teko pirmajam skiepui ir 2,5 mln. – antrajam.

Vis dėlto artėjant šių metų lapkričio mėn. rinkimams argentiniečių neigiamas požiūris į A. Fernandezo pandemijos valdymo strategiją tik didėja – neseniai šioje šalyje mirčių nuo COVID-19 skaičius perkopė 100 tūkst.

Remiantis Buenos Airėse veiklą vykdančios konsultacijų bendrovės „Poliarquia“ gegužės mėn. pabaigoje atliktos viešosios nuomonės apklausos duomenimis, apie 59 proc. Argentinos gyventojų nepalaiko A. Fernandezo vykdomo pandemijos valdymo, nors prieš metus tokių buvo vos 12 proc.

Susidūrusi su vakcinų trūkumu A. Fernandezo vyriausybė tikslingai pirmenybę teikia tik pirmosios skiepo dozės skyrimui šios šalies gyventojams.

Vos 12,7 proc. pilnai vakcinuotų gyventojų turinti Argentina pagal šiuos rezultatus atsilieka nuo Brazilijos, Meksikos ir Kolumbijos, o Čilėje ir Urugvajuje abiem vakcinos dozėmis jau paskiepyta apie 60 proc. gyventojų.

Dėl Rusijos patiriamų sunkumų, susijusių su antrosios vakcinos dozės gamyba, ne visi pageidaujantys argentiniečiai gali užbaigti vakcinacijos procesą per rekomenduojamą trijų mėnesių laikotarpį.

Nepaisant patvirtintų užsakymų šimtams milijonų „Sputnik V“ vakcinos dozių, lėtas gamybos proceso startas reiškia, kad bus sulaukta tik dalies užsakytų vakcinos kiekių.

Taigi neišvengiamai bus šalių, susidursiančių su vakcinacijos programų vėlavimais.

Savo elektroniniame laiške C. Nicolini, kartu su sveikatos ministre Carla Vizzotti vykdanti derybas dėl vakcinų, rašo, kad Argentina iš viso laukia papildomų 18,7 mln. „Sputnik V“ dozių. Taip pat ji teigia, kad A. Fernandezas neseniai parengė dokumentą, suteikiantį vyriausybei galimybę pasirašyti sutartis su vakcinų gamintojais iš JAV ir gauti dovanų iš šios šalies.