Per protestus būta ir susirėmimų su policija.

Per nesankcionuotas eitynes Sidnėjuje buvo suimti dešimtys žmonių. Miesto policijos reikalų ministras jų dalyvius pavadino „idiotais“.

„Tai, ką matėme šiandien Sidnėjuje, deja, yra kažkas, ką esame matę [kituose] miestuose ir kam nepritariame“, – po protesto žiniasklaidai sakė D. Elliottas.

„Žinote, gana aišku, kad Sidnėjus irgi neturi imuniteto idiotams“, – pridūrė jis.

Kliuvo protestuotojams ir nuo Australijos premjero Scotto Morrisono.

„Tai buvo savanaudiškos ir betikslės akcijos. Jos karantino nenutraujs, protestuotojai rizikuoja juos pratęsti“, – sakė jis.

Tuo tarpu organizatoriai eitynes pavadino „laisvės mitingu“. Jo dalyviai nešė transparantus ir kitokius ženklus su užrašais „Atsibusk, Australija“ ir pan.

Pandemijos pradžioje beveik nenukentėjusioje Australijoje dabar beveik pusė iš 25 mln. šalies gyventojų keliuose miestuose gyvena karantino sąlygomis, nes čia plinta koronaviruso delta atmaina.

Australijoje taip pat auga pyktis dėl apribojimų ir šalies vyriausybės nesugebėjimo užtikrinti pakankamas vakcinos atsargas. Šiuo metu Australijoje paskiepyta tik 11 proc. šalies gyventojų.

Aistros prasiveržė ir Europoje

Prancūzijoje policijai teko panaudoti ašarines dujas ir vandens patrankas prieš kai kuriuos protestuotojus. Skaičiuojama, kad iš viso proteste čia dalyvavo 160 tūkst. žmonių, kurie reiškė nepasitenkinimą prezidento Emmanuelio Macrono sprendimu dėl sveikatos paso, kuris drastiškai apribos prieigą prie restoranų ir kitų viešų erdvių neskiepytiems žmonėms.

Prancūzijoje priimtas įstatymas, įvedantis privalomą skiepijimąsi kai kurių profesijų atstovams. O prieštaringai vertinamas sveikatos pasas nuo liepos pabaigos smarkiai apribos socialinį gyvenimą neskiepytiems žmonėms.

Naujausi duomenys rodo, kad griežtesnės priemonės jau daro poveikį. Praėjusį penktadienį Prancūzijoje dviem dozėmis buvo paskiepyta 48 proc. šalies gyventojų. Nuo liepos 10 dienos ši dalis padidėjo aštuoniais procentais.

Nors trys ketvirtadaliai Prancūzijos gyventojų pritaria E. Macrono priemonėms, liepos 13 dieną „Elabe“ ir BFMTV atliktos apklausos rezultatai parodė, kad vis dar egzistuoja didelė ir garsiai savo poziciją reiškianti mažuma, kuri joms nepritaria.

„Laisvė, laisvė“ skandavo demonstrantai Prancūzijoje ir nešė plakatus, kuriuose Prancūzijos prezidentas buvo vadinamas tironu. Taip pat žmonės nešė plakatus su užrašais „Šalin didžiųjų farmacijos bendrovių pančius“ ir „Ne gėdos pasui“.

Šios demonstracijos atskleidžia pasaulinį konfliktą tarp valdžios ir žmonių, kurie jaučiasi įstrigę tarp Pasaulio sveikatos organizacijos ir kitų visuomenės sveikatos agentūrų rekomendacijų bei būtinybės užsidirbti pragyvenimui. Žmonės taip pat tiesiog nori grįžti prie normalaus ikipandeminio gyvenimo būdo.

Pats E. Macronas pareiškė, kad šalies gyvetojai turi teisę protestuoti prieš jo planus dėl platesnio „COVID pasų“ taikymo.

„Kiekvienas žmogus turi teisę ramioje aplinkoje išreikšti savo nuomonę, tuo pat metu gerbdamas priešingą pusę, – Prancūzijos laikraštis „Figaro“ cituoja šalies prezidentą. – Tačiau nėra tokios laisvės, kai jūs niekam nieko neprivalote.“

Taip jis kalbėjo šalyje įvykus protestams dėl planuojamų apribojimų neskiepytiems žmonės. Prancūzijoje policijai teko panaudoti ašarines dujas ir vandens patrankas prieš kai kuriuos protestuotojus. Skaičiuojama, kad iš viso proteste čia dalyvavo 160 tūkst. žmonių, kurie reiškė nepasitenkinimą prezidento sprendimu dėl sveikatos paso, kuris drastiškai apribos prieigą prie restoranų ir kitų viešų erdvių neskiepytiems žmonėms.

Taip pat, anot E. Macrono, be tokio „COVID paso“ žmonės nebus įleisti į traukinį ar lėktuvą. Tokiame dokumente turės būti pateikta informacija apie pasiskiepijimą arba neseniai darytą testą, kurio atsakymas yra neigiamas.

E. Macronas taip pat pasidžiaugė, kad šalyje spartėja vakcinacijos apimtis. Tačiau jis taip pat paragino nepasiskiepijusius gyventojus kuo greičiau tai padaryti.

Tuo tarpu Graikijoje apie 5 tūkst. žmonių dalyvavo demonstracijoje Atėnuose ir nešė plakatus bei skandavo tokius šūkius, kaip „Šalin rankas nuo mūsų vaikų“, pranešė įvykio vietoje buvęs agentūros AFP reporteris.

Italijoje žmonės Romoje protestavo prieš privalomą „žaliąjį pasą“ norintiems valgyti viešojo maitinimo įstaigų viduje bei lankytis pasilinksminimo vietose. Italija „žaliąjį pasą“ įveda nuo rugpjūčio 6-osios. Milane protestuotojai net atsinešė nacistinių plakatų, skelbia LNK Žinios.

„Noriu laisvės sau ir kitiems. Kas nori skiepijasi, o aš – ne. Laisvės visiems“, – kalbėjo italė protestuotoja.

Savaitgalį nedidelę akciją prieš skiepus surengė ir saujelė Izraelio gyventojų – susirinko prie premjero Naftali Bennetto rezidencijos. Susirinkusieji piktinosi dėl jo kvietimo visiems skiepytis.