Tuo pat metu Jungtinių Valstijų vakarų regione stiprėjo keletas kitų gamtinių gaisrų, keliančių pavojų turtui.

Didelis Diksio gaisras, įsiplieskęs Kalifornijos šiaurėje liepos 14 dieną, jau anksčiau sunaikinęs keliolika namų ir kitų pastatų, naktį iš šeštadienio į sekmadienį susijungė su mažesniu Flajaus gaisru ir nuniokojo Indian Folso gyvenvietę.

Sekmadienį atnaujintų žalos vertinimų dar nebuvo paskelbta, bet ugniagesiai sakė, kad gaisras išdegino beveik 772 kv. kilometrus miškų ir krūmynų Plumaso ir Bjuto apygardose. Tik kiek daugiau nei penktadalyje jo apimtos teritorijos liepsnos buvo suvaldytos.

Ugniagesiai, nešantys rankinius įrankius, buvo priversti kopti į kalnuotas vietoves, kur automobiliai negalėjo privažiuoti, sakė Kalifornijos miškų ir priešgaisrinės saugos departamento atstovas Rickas Carhartas.

„Jis liepsnojo itin stačiuose kanjonuose; ten kai kuriuose vietose žmonės net neturi kur pastatyti kojos, – kalbėjo jis. – Visa tai ilgai užsitęs.“

Kita vertus, brigados šeštadienį pasiekė tam tikrą pažangą, užkurdamos priešpriešinius gaisrus, kad atimtų iš pagrindinio gaisro kurą, sakė R. Carhartas.

Dėl gaisro buvo nurodyta evakuotis kelioms mažoms kalnų gyvenvietėms, taip pat žmonėms, gyvenantiems Almanoro ežero rytinėje pakrantėje. Gaisrai tebekelia pavojų apie 10 tūkst. namų, sakė pareigūnai.

Ugniagesiai taip pat pranešė pasiekę pažangą kovodami su šiuo metu didžiausiu JAV siaučiančiu miškų gaisru Oregone. Butlego gaisras valstijos pietinėje dalyje išdegino apie 1 657 kv. km, bet 46 proc. jo buvo suvaldyta.

Su liepsnomis kovojo daugiau kaip 2,2 tūkst. ugniagesių. Sekmadienį jie stengėsi įrengti priešgaisrines linijas Butlego gaisro šiauriniame ir rytiniame pakraščiuose, apaugusiuose tankiais miškais. Išlieka viltis, kad pastangas šią savaitę palengvins prognozuojamas lietus ir didesnė oro drėgmė, sakė Oregono miškų departamento atstovas Marcus Kauffmanas.

Šis žaibų sukeltas gaisras supleškino 67 namus – daugiausiai nedideles trobeles. Mažiausiai 2 tūkst. namų gyventojams nurodyta evakuotis.

Oregono gubernatorė Kate Brown (Keit Braun) televizijai CNN sakė, kad federalinei ir valstijų valdžiai svarbu investuoti į prevencines priemones, įskaitant miškų retinimą ir valdomus išdeginimus, kad būtų išvengta daugelio panašių didelių gaisrų. Visgi ji pripažino: „Rūsti tikrovė – kad šių miškų gaisrų matysime daugiau.“

„Jie kaitresni, nuožmesni ir, akivaizdu, sunkiai suvaldomi. Ir jie yra kintančio klimato poveikio ženklas', – sekmadienį sakė K. Brown.

Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas dėl miškų gaisrų paskelbė ekstremaliąją padėtį keturiose šiaurinėse apygardose, atverdamas galimybę nukreipti didesnę valstijos pagalbą. Pasak jo, paveiktame regione kyla didžiulis pavojus žmonių ir turto saugumui.

Padidėjusį gaisringumą lemia virtinė įvairių veiksnių, įskaitant atsitiktinius neįprastus trumpalaikius ir natūralius orų derinius, paaštrintus ilgalaikių, žmonijos veiklos skatinamų klimato pokyčių. Dėl pasaulinio atšilimo JAV Vakarai per pastaruosius 30 metų tapo daug šiltesni ir sausesni.

Šalyje dabar liepsnoja daugiau kaip 85 dideli gamtiniai gaisrai, daugiausiai vakarinėse valstijose. Iki šiol jie išdegino daugiau kaip 553 tūkst. hektarų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)