Išpuolis surengtas irakiečių premjerui Mustafai al Kadhemi ruošiantis pirmadienį Vašingtone su JAV prezidentu Joe Bidenu aptarti galimą visišką amerikiečių pajėgų išvedimą iš Artimųjų Rytų šalies.

Penktadienio paryčiais „nepilotuojama oro sistema smogė koalicijos bazei Kurdistane“, pareiškime cituojamas koalicijos atstovas JAV pulkininkas Wayne'as Marotto.

„Per ataką niekas nenukentėjo ir nebuvo padaryta žalos“, – pabrėžė jis ir pridūrė, jog „JAV ir koalicijos pajėgos išliks budrios ir išsaugos prigimtinę teisę į savigyną“.

Pasak Irako kurdų žiniasklaidos, atakos objektas buvo bazė Harire, esančiame už 70 km į šiaurės rytus nuo autonominio Kurdistano regiono sostinės Arbilio.

Dėl virtinės pastarojo meto atakų prieš JAV karinius ir diplomatinius objektus kaltinamos proiranietiškos ginkluotos grupės, priklausančios valstybės remiamoms sukarintoms pajėgoms.

Jungtinėse Valstijos Irake tebėra dislokavusios apie 2 500 karių; jie priklauso 3,5 tūkst. kariškių koalicijai, įsteigtai 2014 metais kovai su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

Jų pasitraukimo reikalauja proiranietiškos grupuotės, kaltinamos nuo šių metų pradžios surengus maždaug 50 atakų prieš JAV interesus Irake.

Irako pasipriešinimo koordinavimo komitetas penktadienį pagrasino tęsti išpuolius, kol JAV neišves visų pajėgų ir nenutrauks „okupacijos“.

Dauguma amerikiečių karių, kurie buvo dislokuoti koalicijoje, 2017 metais padėjusioje įveikti IS Irake, buvo išvesti buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos.

Likusieji kariai oficialiai priskiriami Irako kariuomenės ir kovos su terorizmu padalinių patarėjams bei instruktoriams.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)